Смертельно небезпечні продукти на святковому столі
Марципан, мускатний горіх і омела опинилися у списку потенційно смертельно небезпечних продуктів для святкового застілля.
На думку британських вчених, дуже смачний і всіма улюблений марципан може викликати сильне отруєння, пішеі vistanews.ru.
При потраплянні в шлунок цей солодкий продукт перетворюється в ціаністий водень. Але для смертельної дози потрібно з’їсти більше 30 кг за день.
А у складі мускатного горіха виявили міріцістін, який за своїми властивостями близький до амфетаміну. І хоча смертельної загрози він не несе, після нього можуть початися галюцинації, людина може навіть знепритомніти.
Омелу часто використовують для прикрашання блюд у Великобританії. У листі цієї рослини є форатоксін – речовина, яка при потраплянні в організм звужує судини і викликає гіпотензію (зниження артеріального тиску).