Кабінет Міністрів України та Міністерство фінансів повідомили, що у 2025 році на забезпечення харчування 1 мільйона учнів початкових класів буде виділено 2,8 мільярда гривень.
Уряд видав постанову "Щодо розподілу субвенції з державного бюджету для місцевих бюджетів на забезпечення харчування учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти в рамках спеціального фонду на 2024 рік". В результаті цього рішення, місцеві бюджети отримали 2,8 млрд грн для організації безкоштовного харчування учнів початкових класів.
Розподіл обсягу субвенцій з державного бюджету для місцевих бюджетів, спрямованих на забезпечення харчування учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти, здійснено за наступними регіонами:
Ось інший варіант тексту:
В області Вінниці сума складає 151,9 млн грн, у Волинській - 114,1 млн грн, Дніпропетровській - 186 млн грн, Житомирській - 109,5 млн грн, Закарпатській - 158,1 млн грн, Запорізькій - 19,3 млн грн, Івано-Франківській - 152,4 млн грн, Київській - 232,4 млн грн, Кіровоградській - 88,0 млн грн, Львівській - 281 млн грн, Миколаївській - 58,5 млн грн, Одеській - 194,2 млн грн, Полтавській - 127,7 млн грн, Рівненській - 121,4 млн грн, Сумській - 52,7 млн грн, Тернопільській - 99,8 млн грн, Харківській - 7,7 млн грн, Хмельницькій - 133,7 млн грн, Черкаській - 110,2 млн грн, Чернівецькій - 99,1 млн грн, Чернігівській - 75,1 млн грн, а також в столиці України, місті Києві - 263,3 млн грн.
"З 1 січня 2025 року близько 1 млн учнів початкових класів будуть отримувати у школі гарячі сніданки або обіди. Це дозволить їх забезпечити повноцінним якісним харчуванням. Адже саме в цьому віці у дітей формуються харчові звички, які матимуть довготривалий вплив на їхнє здоров'я та якість життя", - прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.
Нагадаємо, що реформа шкільного харчування в Україні стартувала в 2020 році завдяки ініціативі Першої леді Олени Зеленської. Головною метою цієї реформи є забезпечення учнів навчальних закладів якісним та збалансованим харчуванням, а також сприяння розвитку культури здорового харчування серед дітей і їх сімей.