У переддень Різдва (Пісна, або Перша, кутя, Святвечір) готують дванадцять страв, серед них обов'язковими є кутя і узвар (напій із сушених фруктів).
Зваривши кутю, господиня несе її на стіл, примовляючи: "Несу кутю на покутю, а узвар - на базар!"
У переддень Різдва (Пісна, або Перша, кутя, Святвечір) готують дванадцять страв, серед них обов'язковими є кутя і узвар (напій із сушених фруктів).
Окрім того, на столі мають бути риба, капусняк, вареники, мед та інші пісні страви.
Зваривши кутю, господиня несе її на стіл, примовляючи: "Несу кутю на покутю, а узвар - на базар!" Перед вечерею у хату вносили дідух, чи "коляду" (необмолочений сніпок зерна), який навесні використовували при посіві. На Різдво намагалися спрогнозувати майбутній урожай: якщо зірок багато або паморозь укрила гілля дерев, то все добре вродить.
Після церковної служби сім'я обідає. На столі вже скоромні страви (м'ясо, ковбаса, капуста, холодець, пироги та ін.), головною ж лишалася кутя. Якщо вона засихала, її віддавали курям, щоб добре неслися.
Увечері на Різдво молодь колядує, прославляючи народження Ісуса Христа. Люди вірять, що спів колядок у їхній оселі принесе добробут і щастя, хороший урожай, тому радо зустрічають колядників.
Світлана Чибирак
Як готується різдвяна кутя (+ВІДЕО)
04 січня 2013, 15:18 KARPATNEWS.in.ua — Усі новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України