Чи варто вживати ранні овочі?

Купуючи рослинні продукти, кожен має право вимагати документ, що підтверджує їх безпеку

Почалася весна  і на полицях магазинів, на ринках з'являються перша зелена цибуля, петрушка, кріп, редис, шпинат. Ранні овочі, враховуючи листові, вирощуються в прискореному режимі з застосуванням добрив, як органічних, так і мінеральних, а також регуляторів росту рослин, пестицидів.  Основним хімічним елементом, потрібним для росту будь-якої рослини, є азот та його  похідні. Всі рослини в своєму складі мають різний вміст нітратів, концентрація яких визначається в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг).

В овочах, що вирощуються в закритому грунті (теплиці, парники) нітратів накопичується більш, ніж в овочів з відкритого грунту. Нітрати самі малотоксичні, але при відповідних умовах, в тому числі в шлунково-кишковому тракті,  під дією шлункового соку, перетворюються в токсичні нітрити, які  згубно впливають на гемоглобін з утворенням  метгемоглобину, що веде до гіпоксії тканин організму.

Головне  правило безпеки  рослинної продукції  при їх споживанні - добова доза нітратів на кілограм ваги людини не більше 5 мг.  Саме про це наголошує  Всесвітня організація охорони здоров'я.  Для людини вагою  70  кг  надходження з їжею, водою 350 мг нітратів на добу є безпечним. Гранично допустимою дозою вважається 500 мг нітратів на добу, а токсичною може бути вже більша за 600 мг. При  надходженні з їжею  продуктів з високими  концентраціями такої  речовини у шлунково-кишковому тракті відбувається хімічна реакція з перетворенням гемоглобіну у  метгемоглобін, який блокує надходження кисню до клітин  організму.

Для багатьох видів рослинної продукції, що використовується в якості їжі, визначені та затверджені максимально допустимі рівні нітратів  (МДР), що є безпечними для людини. Деякі рослини в процесі росту за певних умов накопичують  нітрати в концентраціях, що перевищують допустимі значення.  У разі наявності  нітратів в концентраціях, що перевищують максимально допустимі  рівні від 1 до 2 разів, така продукція вважається умовно придатною до їжі, тобто вона не  може використовуватися  для харчування хворих та дітей. При концентрації нітратів в овочах більш як  в 2 рази за допустиму, така продукція непридатна до їжі, а питання  подальшої її долі повинно вирішуватися окремо (використання  в якості корму для тварин або  утилізація).

Максимально допустимі рівні вмісту нітратів для ранніх овочів мають різні цифрові значення: від  150,0 мг/кг для огірків до 500,0 мг/кг для зеленої цибулі  та капусти,  до 1 500,0 мг/кг для листових овочів, щавлі, петрушки та кропу.  Максимально допустимі рівні нітратів для овочів, вирощених в теплицях та парниках, мають значно більші показники:  для огірків це 300,0  мг/кг, для зеленої цибулі - 800,0 мг/кг, для капусти –  900,0 мг/кг.  А  ось  для листових овочів, щавлі, петрушки та кропу це взагалі 3 000 мг/кг. Для  редису  показник максимально допустимого рівня  вмісту нітратів  не встановлений, вважається що такий овоч не встигає накопичувати у своєму складі багато нітратів. Позбутися  нітратів в будь-яких овочах неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть"  і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна за рахунок ретельного  миття  овочів, їх  чищення, вимочування від  години до двох.

Рослинна продукція, як рання теплична, так і грунтова,  реалізується на ринках, в магазинах  тільки за наявності протоколів з даними лабораторних вимірювань вмісту нітратів. На ринках  раніше це було  функцією лабораторій ветеринарної медицини, з минулого року таку роботу виконує Держпродспоживслужба.

Купуючи рослинні  продукти, кожен має право вимагати  документ, що підтверджує їх  безпеку, в тому числі за вмістом нітратів. Слід пам'ятати, що безпека будь-яких овочів, в тому числі ранніх, залежить також і від умов їх використання. Немиті, вони завжди  є потенційною загрозою в плані передачі  інфекцій  кишкової групи (дизентерія, гастроентероколіт) та гельмінтозів.


Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.