Як змусити мозок швидко думати і багато пам'ятати
На першому курсі за ніч до іспиту вивчити весь підручник - не проблема, на п'ятому - це зробити вже складніше. І чим старша людина, тим важче їй запам'ятовувати інформацію і швидко міркувати.
Як поліпшити пам'ять, швидкість мислення і як підготувати мозок до напружених навантажень, дізнавалась "НМ".
Що потрібно для роботи мозку?
Свідомість, мислення, пам'ять - найенерговитратніші процеси в організмі. Щоб мозок міг швидко обмірковувати, аналізувати і синтезувати великий обсяг інформації, потрібно багато енергії. Але якщо не буде достатньої кількості кисню, нервові клітини не зможуть її повноцінно виробляти. Мозок, як і всі інші органи, отримує його з крові. І чим краще кровопостачання, тим більше кисню, і тим більше можливостей для активної розумової діяльності.
Крім того, змусити мозок працювати швидше і якісніше можна, поліпшивши обмінні процеси в його клітинах. Їх можна прискорити за допомогою деяких речовин.
Де взяти енергію?
Основне джерело енергії - їжа. У процесі переварювання вона розпадається на білки, жири і вуглеводи - своєрідні субстрати, окислення яких в організмі супроводжується синтезом молекули, несучої енергію клітинам. Найбільше таких молекул виходить за рахунок окислення вуглеводів. Тому лікарі і радять під час напруженої розумової роботи іноді балувати себе солодощами. Але високі енергетичні потреби ще не говорять про те, що для ефективної діяльності мозку потрібно багато їсти. Сама по собі їжа в енергію не перейде: необхідно, щоб в організмі працювали складні механізми з участю травних і внутрішньоклітинних ферментів, а також інші есенціальні речовини, що сприяють цьому перетворенню. Якщо недостатньо ферментів, сприяючих переварюванню, то отримувати молекули буде ні з чого.
Якщо ж не буде працювати друга група ферментів, «будівельний матеріал» виявиться невитраченим - організм не зможе перевести його в ту форму енергії, яка потрібна клітинам. У підсумку, всі поживні речовини почнуть перетворюватися в жир, а мозок так і залишиться «голодним» і знесиленим, а значить і здатності його помітно знизяться. З найбільш значущих молекул можна назвати: коензим Q10, лецитин, омега-3 жирні кислоти, вітаміни, ліпоєва кислота.
Коензим Q10
В організмі кофермент Q10 інтенсивно синтезується в печінці у людей молодших 20 років, а потім поступово знижується. Є думка, що зниження його вмісту в мітохондріях клітин погіршує функції внутрішніх органів і провокує старіння. З недоліком його природного синтезу в організмі деякі дослідники пов'язують атеросклероз, хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера.
Найбільше Q10 міститься: в яловичині - 3,1 мг, арахісі - 2,8 мг, оселедцю - 2,7 мг, кунжуті - 2,5 мг, фісташках - 2,1 мг, райдужної форелі - 1,1 мг (у 100 г продукту). У менших кількостях Q10 міститься в капусті брокколі, апельсинах, полуниці і яйцях. Але, сумарне споживання, як правило, недостатнє.
Для нормальної роботи клітин щодня в організм має надходити близько 30 мг коензиму Q10.
Лецитин
Лецитин сприятливо впливає на розумовий розвиток, зміцнює пам'ять, поліпшує увагу і підвищує сприйнятливість, працездатність, оскільки є головним компонентом всіх клітинних мембран. Організм використовує його як будівельний матеріал для поновлення пошкоджених клітин.
На відміну від багатьох препаратів, які застосовують для відновлення нервових тканин, лецитин не має побічних ефектів. Хоча страждаючим жовчнокам'яною хворобою варто ставитися до нього з обережністю - він стимулює жовчовиділення і може викликати рух каменів. Лецитин у складі ліпопротеїдів бере участь в обміні холестерину, виконуючи антиатерогенну функцію, тобто захищає судинну стінку, а це полегшує доставку кисню до головного мозку. А його недолік, на думку лікарів, може стати однією з причин слабоумства, хвороби Паркінсона, розсіяного склерозу і інших важких захворювань нервової системи.
Щоденна потреба в лецитин - близько 5 м. Основні харчові джерела: яйця, печінка, ікра, м'ясо кролика, жирний оселедець, не рафіновані рослинні олії. Дещо менше його в гречаній крупі, курячому м'ясі, яловичині, баранині, свинині, пшеничних висівках і зернах, в салаті і бобових, дріжджах, рибі та молочних продуктах.
Омега-3 жирні кислоти
Омега-3 жирні кислоти життєво необхідні для функцій мозку і очей. Їх концентрація в сірій речовині досить висока - 3% від сухої ваги. Омега-3 жирні кислоти забезпечують правильну побудову фосфоліпідів мембран, що необхідні для передачі сигналів від клітини до клітини. Вони підвищують розумові здібності, допомагають зберігати в пам'яті великий обсяг інформації.
В організмі Омега-3 жирні кислоти не синтезуються, і отримати їх можна тільки з їжею. Добова потреба в Омега-3 від 1 до 2,5 м. Деякі із них містяться в рибі і морепродуктах. І зовсім не обов'язково ганятися за дорогим палтусом, фореллю або лососевими: у звичайному оселедцю або скумбрії Омега-3 міститься не менше. Якщо з'їдати в день по 100-200 г такої риби 2-3 рази на тиждень, необхідну кількість Омега-3 буде забезпечено. Інші Омега-3 жирні кислоти містяться в м'ясі, яйцях, квасолі, соєвих бобах, зелені, зародках пшениці та вівсі, льняному маслі і насінні, у волоських горіхах, гарбузовому насінні, оливковій, гірчичній і рапсовій оліях.
Речовини, що стимулюють роботу мозку
Є два типи речовин, що підсилюють психічну активність: психостимулятори і ноотропи. До психостимуляторів відносяться, наприклад, кофеїн і нікотин. Тому багато хто під час напруженої розумової роботи безупинно п'ють каву, чай і багато курять. Психостимулюючі речовини дають швидкий ефект, але тримаються недовго. Лікарі вважають, що психостимулятори приносять більше шкоди, ніж користі. Нервова система від них дуже скоро виснажується, і втома може спіткати в найневідповідніший момент і з більшою силою. До того ж, від багатьох психостимуляторів розвивається залежність.
За словами неврологів, єдина група препаратів, яка безпечно і ефективно прискорює мислення - ноотропи. Вони покращують обмін речовин в клітині і підсилюють кровопостачання головного мозку. Правда, їх дія проявляється не відразу, а через деякий час після початку прийому. Максимальний результат дає курс тривалістю від місяця до півтора. Втім, людям молодших 30 років ноотропи приймати не варто - до цього віку мозок повинен справлятися з навантаженнями без сторонньої допомоги. Ліки можна приймати тільки за призначенням лікаря.
Однак, ноотропи виявляться марними, якщо в організмі буде недостатньо лецитину і Омега-3 жирних кислот. Без них препарати не ефективні.
Як поліпшити кровопостачання.
Найефективніший спосіб змусити кров швидше «бігати» по судинах - рух. Ідеально кожен день робити гімнастику, але якщо не виходить, потрібно намагатися якомога більше рухатися і не засиджуватися на одному місці. У перервах під час роботи можна покрутити головою і постаратися «розім'яти» м'язи шиї, верхні частини спини і плечей. З цією ж метою рекомендується і масаж, особливо, він буде корисний при остеохондрозі. Покращують кровопостачання і ноотропи. А регулярні прогулянки на свіжому повітрі збагатять кров киснем.
До «облоги» мозку готуйтеся заздалегідь.
Якщо інтенсивна розумова робота не звалюється як сніг на голову, а запланована, як, наприклад, сесія або річний звіт, до «облогу» мозку краще починати готуватися заздалегідь. В першу чергу, потрібно «нагодувати» організм вітамінами, лецитином, Омега-3 жирними кислотами і коензимом Q10. На думку біохіміків, в щоденному раціоні більшості людей цих речовин не вистачає. Тому за місяць-півтора до запланованого часу треба починати приймати препарати. Краще пити їх всі разом курсом протягом 30 - 45 днів. Останнім часом Q10 і Омега-3 жирні кислоти увійшли до числа найпопулярніших БАДів, тому і засобів на їхній основі продається багато, на будь-який смак і гаманець. Але зайвих витрат можна уникнути. Є «нерозкручені» препарати, які за якістю нітрохи не гірші розрекламованих брендів.
Під час напруженої роботи лікарі рекомендують не соромитися їсти солодке, особливо шоколад, регулярно бувати на свіжому повітрі і провітрювати приміщення. Якщо виспатися, як хочеться, не виходить, тривалість сну повинна бути кратна півтори годині - так, мозку буде набагато простіше прокинутися.