В Україні можливе виникнення нового вірусу: Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів посилює моніторинг ситуації.
У зв’язку зі спалахом вірусу ящуру в Угорщині, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів вживає додаткових заходів контролю для запобігання проникненню інфекції на територію України.
Деталі
Цю інформацію оприлюднила пресслужба міністерства.
Наразі служба посилює контроль на кордоні та в прикордонних регіонах, що межують з країнами ЄС. Наша основна мета - запобігти проникненню ящуру на територію України. Усі заходи здійснюються у тісній координації з територіальними органами Держпродспоживслужби. Робота в цьому напрямку вже розпочата та активно ведеться, - повідомив заступник голови Держпродспоживслужби, головний державний ветеринарний інспектор України Володимир Кустуров.
Контроль за клінічним станом та переміщенням тварин, схильних до захворювань, було посилено в кількох регіонах, зокрема в Закарпатті, Волині, Львові, Івано-Франківську та Чернівцях. Крім того, введено заборону на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з Європейським Союзом. Ця заборона поширюється на велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, буйволів та інші види тварин, які можуть бути уразливими до вірусу.
На українсько-угорському кордоні перевірка пасажирів та екіпажів транспорту здійснюється за допомогою дезінфікуючих килимків. У пунктах пропуску також проводиться обробка транспортних засобів, а ввезення товарів тваринного походження, включаючи ті, що можуть бути в ручній поклажі чи багажі громадян, є забороненим.
Вірус ящуру є надзвичайно заразним захворюванням, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, буйволів та інших парнокопитних, включаючи диких представників цього класу.
Нещодавно УкрГМЦ роз'яснив, чи можуть відбутися грози в березні.