Ринок або супермаркет: де краще придбати фрукти та овочі влітку?
Літо - час свіжих ягід, фруктів та овочів, але цьогоріч ціни на садовину та городину змушують українців рахувати кожну гривню. Чи варто чекати подорожчання, як змінюється попит та чому ринок досі залишається конкурентом супермаркету - з'ясовуємо у нашій подорожі столичними ринками та популярними торговельними мережами.
РИНК ПРОТИ СУПЕРМАРКЕТУ: ЧОМУ ЗВИЧАЙНИЙ СПОЖИВАЧ ОБИРАЄ ПЕРШИЙ ВАРІАНТ
Середина літа в Україні щедро радує нас багатством сільськогосподарських продуктів, які заповнюють вітрини магазинів, ринкові павільйони та численні вуличні кіоски. Ягоди, фрукти та овочі приваблюють покупців, які щоденно витрачають на них десятки та навіть сотні гривень. Торгівля цими товарами першої необхідності приносить мільйонні обіги, незважаючи на коливання цін.
"Полуниця - 250 грн/кг, але сторгуємося до 230", - так звучить вулична економіка Столичного ринку в червні. Тут панує звичне для літа пожвавлення: прилавки, завантажені ягодами й фруктами, свіжі овочі просто з поля, продавці, які не лише торгують, а й активно радять, пригощають, пропонують знижку, якщо "берете більше".
Асортимент тут надзвичайно різноманітний, що стосується і цінового діапазону. Українська черешня доступна за ціною від 200 до 300 грн за кілограм, а полуницю можна придбати в межах 180-250 грн/кг. Частина продукції вирощена на території України, але значні обсяги також імпортуються, зокрема з Молдови, Узбекистану та Азербайджану. Серед імпортних кам’янистих фруктів у столиці представлені абрикоси, ціни на які варіюються від 150 до 300 грн/кг, що досить відчутно.
Закарпатська лохина, хоча вже й з'явилася, поки коштує рекордно дорого - 850 гривень за кілограм. Продавці пояснюють, що зараз лише початок сезону, тож основний урожай ще попереду.
"Лохина щойно з'явилася на ринку, її ще не так багато. Проте це вже наша закарпатська продукція, яка значно смачніша за будь-який імпорт. Ціни, звісно, вищі, але виробники тільки зараз почали постачати цю елітну ягоду, тож з часом варто очікувати на зниження цін," - зазначає продавчиня Світлана в коментарі для Укрінформу.
Більшість овочів на ринку представлена українською продукцією, хоча зрідка можна натрапити на імпортну картоплю, зокрема з Азербайджану та Молдови. Молода картопля вітчизняного виробництва коштує від 40 до 85 гривень за кілограм, в залежності від сорту та розміру. Середня ціна на новий урожай капусти коливається від 20 до 50 гривень, тоді як буряк та морква обійдуться в 45-100 гривень за кілограм. Оскільки ціни у різних продавців можуть різнитися, варто пройтися ринком і спробувати поторгуватися, щоб знайти більш вигідну пропозицію. Проте слід пам’ятати, що ринкові ціни визначаються попитом, обсягами постачань та погодними умовами.
Продавці чесно пояснюють фактори, що вплинули на ціни, серед яких можна виділити непередбачувану погоду та часткове вимерзання врожаю, що призвело до дефіциту товарів на ринку.
"Всі рослини постраждали від морозів, черешні у нас майже нема, а з абрикосами... ну, ми їх завозимо, адже всі листочки також замерзли. Наступні перспективи виглядають не дуже обнадійливо, хоча наразі ми не плануємо суттєво піднімати ціни," - розповідає одна з продавців фруктово-овочевого ринку Олена.
Подібну оцінку підтримує й експертна спільнота. Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник у коментарі кореспонденту Укрінформу зауважив, що цьогорічні втрати врожаю окремих ягід становлять 30-50%, зокрема суниці садової та черешні, а також майже повністю перемерзли дерева абрикосів, що призвело до зростання обсягів імпорту цих кісточкових.
Якщо порівнювати ціни Столичного із вартістю продукції у київських супермаркетах, то матимемо дещо картату картину. Зокрема, Укрінформ оглянув ціни в мережах "АТБ", "Фора", "Сільпо" та "Novus". Так, українська полуниця в "Сільпо" коштує 229 грн/кг, у "Форі" - 249,90 грн, а в "Novus" - 199 грн/кг, тоді як в "АТБ" поки цей товар масово не завезли. Загалом, це навіть дещо вище від ринкових цін, які коливаються в межах 200-230 грн/кг.
Водночас ціна на абрикоси у торговельних мережах, навпаки, нижча, аніж на ринку, по 129-135 грн за кг у "Форі", "Сільпо" та "Novus", а от в "АТБ" ціна найнижча серед досліджених мереж - 113 грн/кг. На ринку натомість ціна часто перевищує 200 грн/кг.
Овочі нового врожаю для борщу, такі як картопля, капуста та буряк, в цілому мають ціну, яка незначно варіюється від ринкових показників.
Картопля молода в мережах загалом дешевша, аніж на ринку. В "АТБ" - 29,89 грн/кг, у "Форі" - 35,49 грн, у "Сільпо" - 49,90 грн за акційною ціною (без знижки - 59 грн), а в "Novus" - 59,99 грн. На ринку ціна коливається від 50 до 80 грн за кілограм, іноді - і вище, залежно від регіону походження та сорту, проте варто віддати належне, сортів картоплі на ринку на порядок більше, аніж у супермаркетах.
Схожа ситуація й з капустою нового врожаю. Найнижчу ціну пропонує "АТБ" - 29,89 грн/кг, у "Форі" - 33,90, у "Сільпо" - 32,99, а в "Novus" - також 29,89. На ринку ціни стартують від 20 грн, але переважно тримаються в межах 30-50 грн.
Щодо моркви та буряка, то ціни в різних мережах виявились дуже близькими. Морква коштує 40,89-40,90 грн/кг в "АТБ" та "Форі", 40,80 грн - у "Сільпо". Буряк - 45,89-45,90 грн у тих самих мережах, тоді як у "Novus" буряк молодий уже дорожчий - 54,99 грн/кг. На ринку ціни за ці позиції стартують від 45-50 грн, але в окремих випадках доходять до 80-100, особливо за молодий, очищений буряк.
Ціна на черешню та лохину в супермаркетах значно варіюється в залежності від країни виробництва та фасування. У мережі "Novus" черешня продається за 299 грн за кілограм, що відповідає середньоринковій вартості. Лохина, у свою чергу, пропонується за 64,90 грн за 100 грамів, тоді як у "Сільпо" ціна становить 159 грн за 125 грамів (що еквівалентно приблизно 1270 грн за кілограм) або 139 грн за таку ж вагу для продукту іншого сорту. Важливо зазначити, що вся лохина на полицях є українського виробництва. Ціни в "Сільпо" навіть перевищують ринкову вартість лохини, яка наразі коливається в межах 850 грн за кілограм, хоча з наближенням сезону збору очікується їхнє зниження.
Проте для багатьох споживачів основним критерієм вибору залишається не лише вартість, але й якість продукції. Як зазначає президент Української асоціації плодів і овочів, основна різниця між ринками та супермаркетами полягає в методах відбору товарів. У великих торгових мережах продукція зазвичай закуповується через тендери, де основним критерієм є найдешевша ціна. Натомість на ринках, особливо на великих, відбір відбувається, в основному, за зовнішніми характеристиками та смаковими властивостями.
"Незважаючи на всю повагу до супермаркетів, основна відмінність полягає в якості, а не в ціні. Закупівельники на ринку, перш ніж зробити покупку, насамперед звертають увагу на якість товару. У той же час супермаркети часто покладаються на автоматизовані тендери, де система просто вибирає найбільш вигідну ціну за кілограм овочів. Проте, що насправді стоїть за цим кілограмом, їх вже не так сильно турбує", - зазначає Баштанник.
Наприклад, питання місткості нітратів також доволі важливе для потенційного покупця. Загалом, якщо споживач хоче справді перестрахуватися, то єдиний варіант - придбати портативний нітратомір, запевняє експерт. Проте, на його думку, що на ринку, що в супермаркетах - з формального боку все в межах норм, адже це також і питання репутації.
Фахівці Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" відзначили, що ціни на фрукти та овочі на ринках часто виявляються нижчими, ніж у супермаркетах. Наприклад, суницю можна купити на ринку за 150 грн за кілограм, тоді як у київських супермаркетах її середня вартість досягає 259 грн за кілограм, що на 72,7% більше.
"На думку споживачів, плодоовочеві, що реалізуються на місцевих ринках, вирощені господарствами населення, тому містять менше залишків хімічних речовин та є більш свіжими і якісними, аніж у супермаркетах. Через це, переваги при придбанні плодів та овочів часто надаються саме цьому каналу реалізації", - зауважує в коментарі Укрінформу головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ ІАЕ Інна Сало.
Крім того, значних змін у рівні споживчого попиту в порівнянні з минулим роком не відзначено, хоча обмежена платоспроможність населення та зростання цін на овочі та фрукти негативно впливають на забезпечення потреб людей.
Цю точку зору підкреслив і Баштанник, зазначивши, що ринок фруктів і овочів в Україні є досить стабільним з точки зору споживчих уподобань. Українці виявляють консервативність у своїх покупках, тому спеціалісти наразі не спостерігають значних змін у виборі продуктів через коливання цін.
ЯКІ БУДУТЬ ЦІНИ І ЩО МОЖНА ОЧІКУВАТИ ЦЬОГО СЕЗОНУ?
Незважаючи на різке підвищення цін на певні продукти, ситуація на ринку фруктів та овочів продовжує залишатися активною. Фахівці дійшли висновку, що на ціноутворення впливають не тільки сезонні чинники, а також, зокрема, кліматичні умови, адже цієї весни спостерігалися тривалі заморозки.
Зокрема, в Кіровоградській області 27 і 28 квітня вночі температура знижувалася до негативних значень, що призвело до шкоди для сходів картоплі, а також плодово-ягідних культур та винограду. У Міністерстві аграрної політики та продовольства зазначали, що негативні температури на початку квітня та заморозки не матимуть суттєвого впливу на основні сільськогосподарські культури, однак ситуація в секторі плодів і овочів виглядає дещо інакше.
За словами Баштанника, втрати врожаю, наприклад, по суниці садовій, досягли близько 30%, а в деяких регіонах і 50%. У розпал сезону середня відпускна ціна на ягоду становить близько 100 грн за кілограм, що в 2,5 рази більше, ніж у той же період минулого року. Проте, оскільки активний сезон скоро закінчиться, уже протягом наступного тижня можна очікувати зниження цін до 80 грн за кілограм. Пізніше ціни можуть знову зрости і коливатимуться в діапазоні 100-110 грн за кілограм, зазначив експерт.
Схожа ситуація спостерігається і з українською черешнею, адже втрати в цьому секторі є значними. Він нагадав про "ціновий бум", коли ціна на черешню сягала майже 1500 грн за кілограм, але все ж підкреслив, що для об'єктивної картини на ринку це не є визначальним фактором.
"Цілі сюжети знімали про ту черешню за 1500 грн. Але ж вона імпортна, якась ексклюзивна з Іспанії. Так, ми маємо суттєві втрати по черешні, тому, звісно, це був імпорт із Греції¸ Молдови, Узбекистану, відповідно й ціни були вищі, але на рівні в роздріб по 250 грн/кг", - запевнив Баштанник.
У зв'язку з окупацією Мелітополя, який є ключовим регіоном для вирощування черешні в Україні, сьогодні вітчизняна черешня переважно надходить з Чернівців та південних районів Вінниччини. Однак, її обсяги все ще недостатні для задоволення внутрішнього споживання. Середня роздрібна ціна складає приблизно 160-180 грн за кілограм, проте, як зазначив експерт, існують питання щодо якості продукції, адже на неї негативно вплинули несприятливі погодні умови.
Абрикоси стали ще одним дефіцитним продуктом цього року. Внаслідок втрати великої частини врожаю в Україні, основна частина пропозиції надходить з Азербайджану, Узбекистану та Молдови. Тому ціна на них коливається в діапазоні 130-150 грн за кілограм.
Сегмент овочів демонструє позитивні зміни. Згідно з даними ННЦ ІАЕ, посилаючись на інформацію Міністерства фінансів, з початку червня, внаслідок збільшення обсягів постачання овочів з відкритого ґрунту, спостерігається поступове зниження цін на салатні овочі. Наприклад, ціна молодої капусти в роздріб знизилася на 8,9% і становить 35,27 грн/кг, а огірки подешевшали на 24-25%, до середнього показника 55-60 грн/кг. Ціни на помідори, зокрема на "сливки" та рожеві, також зменшилися в межах 2-6%. За прогнозами дослідників інституту, у липні-серпні слід очікувати подальше щомісячне зниження цін на овочі до 10%.
Серед ключових чинників, що істотно впливають на ринок, фахівці виділяють нестабільність у сфері логістики, підвищення вартості пального та електричної енергії для промислових споживачів, а також брак належних умов для зберігання товарів. У певних ситуаціях також має місце спекулятивний аспект, коли обмежена доступність товарів супроводжується завищеними цінами в роздрібній торгівлі.
На внутрішньому ринку, за оцінками Інни Сало, обсяги попиту залишаються загалом стабільними порівняно з минулим роком. Споживач адаптувався до цінових коливань, і, як зазначають експерти, "еластичності попиту майже не спостерігається": менше продукції - менше споживання, без суттєвої переорієнтації на дешевші альтернативи. Разом із тим, обмежена купівельна спроможність і надалі стримує попит у категорії дорогих сезонних фруктів.
Якщо ж говорити про майбутні перспективи, то Україні все ще бракує овочесховищ. За даними, які Укрінформу раніше надало Міністерство аграрної політики, загальна додаткова потреба місткості овочесховищ оцінюється на рівні 340 тисяч тонн.
Зокрема, в даний час міністерство активно проводить переговори з представниками різних міжнародних організацій та інвесторами з метою залучення фінансових ресурсів. Крім того, очікується, що в період з 2025 по 2027 роки буде зведено приблизно 78 овочесховищ, при цьому загальна вартість проекту може досягти 134 мільйонів доларів.
Міністр аграрної політики та продовольства упевнений, що для зберігання врожаю в Україні необхідно будувати у кожній області овочесховища, які вміщатимуть мінімум від 10 до 20 тисяч тонн продукції, адже це також запорука більш стабільних цін на продовольство.
Щодо зовнішньоекономічної діяльності, в 2025 році експортні пропозиції України традиційно включатимуть свіже ягоди лохини та яблука, а також заморожену малину. Проте, для останніх двох категорій поки що рано робити прогнози, оскільки активний сезон ще не розпочався. За словами президента відповідної асоціації, експорт лохини має потенційний ріст на 20% у поточному сезоні, а основними ринками залишаться країни Європейського Союзу, Велика Британія та Грузія. Щодо замороженої малини, то її основними споживачами є Європа, Канада та США, хоча через весняні приморозки, ймовірно, обсяги експорту не збільшаться. Україна, як і раніше, майже не експортує овочі, оскільки внутрішній ринок залишається основним споживачем, а структуру виробництва формують переважно місцеві фермери.
"Нові правила торгівлі з ЄС не матимуть впливу на плодоовочевий експорт, адже дана категорія товарів не підлягає квотуванню, тому із поставками проблем не має виникнути", - запевняє Баштанник.