Малий бізнес існує в середньому півтора року. В Україні спостерігається зниження кількості нових фізичних осіб-підприємців у галузі кафе та ресторанів у два рази, при цьому 10 тисяч закладів закрили свої двері.
Найбільш активним місяцем для реєстрації таких ФОПів виявився вересень, коли відбулося 1699 нових реєстрацій, згідно з даними Опендатабот.
Водночас за той самий період свою роботу припинили 10 645 ФОПів у сфері кафе та ресторанів. Загалом цьогоріч приріст нових підприємців склав 2728 реєстрацій. До порівняння, у 2024 році приріст склав 6004 нових ФОПів.
Найбільшу кількість нових фізичних осіб-підприємців у секторі HoReCa зареєстровано в Києві (1693), а також у Дніпропетровській (1323), Львівській (1136), Одеській (1113) та Київській (1054) областях.
Ресторанна індустрія в Україні, в основному, є справою жінок: 66% нових фізичних осіб-підприємців зареєстровано саме ними. У деяких областях цей показник перевищує 70%, зокрема в Хмельницькій, Кіровоградській, Закарпатській, Черкаській та Рівненській областях. У жодному з регіонів чоловіки не займають провідних позицій у кількості нових відкриттів.
У цьому році чверть закритих фізичних осіб-підприємців (ФОП) функціонували менше ніж півроку. У середньому, тривалість існування малих та середніх підприємств у сфері HoReCa становить 17 місяців. Найстаріший ресторанний ФОП, який завершив свою діяльність у 2025 році, працював з 1992 року.
Хоча кількість нових закладів зменшилася, згідно з інформацією українського сервісу Poster, доходи ресторанів і кафе зросли на 6%. Проте важко назвати це істотним досягненням. Водночас відвідуваність знизилася на 9%, що свідчить про те, що приріст доходів, скоріше, зумовлений підвищенням цін, а не збільшенням кількості клієнтів. Середній чек у закладах з початку року піднявся на 11%.
"Зростання виторгу на 6% -- це не реальний заробіток, а наздоганяння інфляції. Середній чек виріс через подорожчання продуктів та операційних витрат на оренду та фонд оплати праці. Проблеми галузі посилює відтік працівників після законодавчих змін щодо віку 18-22 років і зменшення купівельної спроможності населення... Кількість діючих закладів та тих, що готуються до відкриття, залишається в межах середніх значень. Зимові місяці завжди є стрес-тестом для галузі -- не всі проходять його успішно, але навесні відкриваються нові заклади і ринок оновлюється", -- розповів Родіон Єрошек, CEO та співзасновник української компанії з автоматизації закладів Poster
За даними Poster, відвідуваність цьогоріч зменшилась по всій Україні. На прикладі топ-5 великих міст це виглядає так:
Львів — зниження на 8%.
-- Одеса -- мінус 6%;
-- Київ -- мінус 13%;
Дніпро — зниження на 11%.
-- Харків -- зниження на 7%.
Як повідомлялося, раніше голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев пояснив, чому масова реєстрація нових ФОПів -- ще не привід радіти.