Закарпатці! Як зберегти своє здоров’я?

foto

Разом із вітамінами перша весняна хрумка зелень та соковиті овочі можуть містити небезпечні нітрати...

Нарешті на столах буковинських родин з’явилися свіжі і красиві, яскраві і соковиті огірки, помідори, капуста, редиска, морква, буряк, молода картопля… Здається, єдиний мінус у розмаїтті ранньої городини – захмарні ціни. Проте це далеко не так. Разом із вітамінами хрумка зелень та соковиті овочі можуть містити небезпечні нітрати (солі азотної кислоти, багато з яких широко використовують як мінеральні добрива в сільському господарстві).

– Вміст нітратів в овочах зобов’язана контролювати санітарна служба, однак через низку невідомих причин, часто на прилавки ринків, супермаркетів потрапляють продукти, забруднені ними. А вживання таких овочів може призвести до хронічної або гострої нітратної інтоксикації, – розповідає «Погляду» Мар’яна Кривчанська, кандидат медичних наук, асистент кафедри медичної біології, генетики та фармацевтичної ботаніки БДМУ.

Щоб знизити ймовірну шкоду від нітратів

Назва овочів

Рекомендації щодо використання

Патисон

Ліпше зрізати верхню частину, яка ближче до плодоніжки

Огірок

Відрізати хвостик і очистити огірок від шкірки

Капуста

Зняти верхні листки і викинути качан

Кабачок

Почистити від шкірки

Буряк

Зрізати верхню і нижню частину коренеплоду

Картопля

Обчищену картоплю залити на добу однопроцентною харчовою сіллю чи аскорбіновою кислотою

Морква

Зрізати верхню і нижню частину коренеплоду

За її словами, шкідливими для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього окиснення – нітрити, які добре всотуються шлунково-кишковим трактом, швидко потрапляють в кров і розносяться по всьому організму. Як наслідок – виникає клінічна картина отруєння (це за умови надходження в організм у дозах, які перевищують допустимі, для дорослої людини – 350 мг).

– При вживанні високих доз нітратів через 4–6 годин з’являються характерні симптоми отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок, діарея, що супроводжується загальною слабкістю, сонливістю, потемнінням в очах, запамороченням, сильним головним болем, болями у потиличній частині, порушенням координації, тахікардією. У тяжких випадках (найчастіше при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів) судоми, зомління, коматозний стан, – відзначає М. Кривчанська.

Окрім того, також може бути забрудненою нітратами і вода. Це надзвичайно небезпечно для дитячого організму, а особливо – немовлят.

– Якщо дитині віком 0–3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 80 – 100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння. Адже для немовлят токсичною є доза 10 мг, – пояснює пані Мар’яна.

До речі, за тривалого вживання забрудненої нітратами води і овочів у організмі людини виникає ціла низка порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну крові – більше 2%, що спричиняє кисневе голодування органів і тканин; можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів; дистрофічні зміни в серцевому м`язі; захворювання і порушення функції нирок; порушення зі сторони нервової і серцево-судинної системи (дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо); нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб; особливо небезпечна дія нітратів у період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною уроджених вад розвитку немовлят.

– Вміст нітратів збільшується від листя до кореня, а зменшується залежно від віку рослини, – додає М. Кривчанська. – При недостатньому освітленні і вологості, при низьких температурах вміст нітратів також зростає. Справжнім заводом нітратних овочів можуть стати теплиці, тому що там салат і зелена цибуля вирощують дуже щільно і далеко не завжди при достатній кількості світла. Саме це у поєднанні зі значним мінеральним підживленням, сприяє суттєвому накопиченню нітратів в овочах.

Ольга ШУПЕНЯ

Як зберегти своє здоров’я:

– не їжте ранні тепличні овочі, вони, як водиться, містять значно підвищені дози нітратів;

– високий вміст нітратів можна розпізнати за тим, що рослини набувають гіркого або неприродного присмаку;

– пам’ятайте, найменше нітратів у рослинах міститься зранку і ввечері, особливо у спеку, найбільше – у прохолодну погоду вдень;

– унікальну здатність накопичувати нітрати мають гриби, тому не збирайте гриби в містах і біля доріг;

– замочуйте продукти у чистій від нітратів холодній воді у співвідношенні 1:10 не менше однієї години – це зменшить вміст нітратів в овочах на 25 –30%;

– вимочуйте овочі в одновідсотковому розчині аскорбінової кислоти, що зменшує вміст нітратів на 36 – 58%, а вимочування в однопроцентному розчині кухонної солі й аскорбінової кислоти протягом доби знизить вміст нітратів майже на 90%;

– соліть і заквашуйте овочі (перші 2–3 дні кількість нітратів різко збільшується), а з четвертого дня вміст нітратів починає спадати, на 18 день ця сполука майже не визначається;

– використовуйте для пиття очищену воду в бутлях, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання;

– видаляйте качан з капусти, товсті стебла зелені, дрібні корені буряка та моркви, обрізайте огірок з обох кінців – це знизить вміст нітратів на 20 – 30%;

– відварюйте овочі у великій кількості води, відвар зливайте одразу, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі;

– при годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині;

– ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо Вам не відомий вміст у ній нітратів;

– пам`ятайте, що кип`ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39 – 86%;

– салати й овочеві соки їжте й пийте тільки свіжими. Збереження їх у холодильнику сприяє розмноженню мікрофлори, що перетворює нітрати на більш небезпечні для нашого здоров’я нітрити. А багаторазова зміна температури (з холодильника на стіл і назад) значно підсилює цей процес;

– нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їхній основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів;

 – у здоровому організмі перетворення нітратів на нітрити істотно уповільнено, порівняно з ослабленим організмом. Тому людям, що страждають на хронічні захворювання, рекомендовано більше уваги приділяти контролю за кількістю нітратів у продуктах.

Від і До

 

 

 


Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.