Закарпатці! Як зберегти своє здоров’я?
Разом із вітамінами перша весняна хрумка зелень та соковиті овочі можуть містити небезпечні нітрати...
Нарешті на столах буковинських родин з’явилися свіжі і красиві, яскраві і соковиті огірки, помідори, капуста, редиска, морква, буряк, молода картопля… Здається, єдиний мінус у розмаїтті ранньої городини – захмарні ціни. Проте це далеко не так. Разом із вітамінами хрумка зелень та соковиті овочі можуть містити небезпечні нітрати (солі азотної кислоти, багато з яких широко використовують як мінеральні добрива в сільському господарстві).
– Вміст нітратів в овочах зобов’язана контролювати санітарна служба, однак через низку невідомих причин, часто на прилавки ринків, супермаркетів потрапляють продукти, забруднені ними. А вживання таких овочів може призвести до хронічної або гострої нітратної інтоксикації, – розповідає «Погляду» Мар’яна Кривчанська, кандидат медичних наук, асистент кафедри медичної біології, генетики та фармацевтичної ботаніки БДМУ.
Щоб знизити ймовірну шкоду від нітратів
Назва овочів |
Рекомендації щодо використання |
Патисон |
Ліпше зрізати верхню частину, яка ближче до плодоніжки |
Огірок |
Відрізати хвостик і очистити огірок від шкірки |
Капуста |
Зняти верхні листки і викинути качан |
Кабачок |
Почистити від шкірки |
Буряк |
Зрізати верхню і нижню частину коренеплоду |
Картопля |
Обчищену картоплю залити на добу однопроцентною харчовою сіллю чи аскорбіновою кислотою |
Морква |
Зрізати верхню і нижню частину коренеплоду |
За її словами, шкідливими для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього окиснення – нітрити, які добре всотуються шлунково-кишковим трактом, швидко потрапляють в кров і розносяться по всьому організму. Як наслідок – виникає клінічна картина отруєння (це за умови надходження в організм у дозах, які перевищують допустимі, для дорослої людини – 350 мг).
– При вживанні високих доз нітратів через 4–6 годин з’являються характерні симптоми отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок, діарея, що супроводжується загальною слабкістю, сонливістю, потемнінням в очах, запамороченням, сильним головним болем, болями у потиличній частині, порушенням координації, тахікардією. У тяжких випадках (найчастіше при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів) судоми, зомління, коматозний стан, – відзначає М. Кривчанська.
Окрім того, також може бути забрудненою нітратами і вода. Це надзвичайно небезпечно для дитячого організму, а особливо – немовлят.
– Якщо дитині віком 0–3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 80 – 100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння. Адже для немовлят токсичною є доза 10 мг, – пояснює пані Мар’яна.
До речі, за тривалого вживання забрудненої нітратами води і овочів у організмі людини виникає ціла низка порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну крові – більше 2%, що спричиняє кисневе голодування органів і тканин; можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів; дистрофічні зміни в серцевому м`язі; захворювання і порушення функції нирок; порушення зі сторони нервової і серцево-судинної системи (дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо); нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб; особливо небезпечна дія нітратів у період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною уроджених вад розвитку немовлят.
– Вміст нітратів збільшується від листя до кореня, а зменшується залежно від віку рослини, – додає М. Кривчанська. – При недостатньому освітленні і вологості, при низьких температурах вміст нітратів також зростає. Справжнім заводом нітратних овочів можуть стати теплиці, тому що там салат і зелена цибуля вирощують дуже щільно і далеко не завжди при достатній кількості світла. Саме це у поєднанні зі значним мінеральним підживленням, сприяє суттєвому накопиченню нітратів в овочах.
Ольга ШУПЕНЯ
Як зберегти своє здоров’я:
– не їжте ранні тепличні овочі, вони, як водиться, містять значно підвищені дози нітратів;
– високий вміст нітратів можна розпізнати за тим, що рослини набувають гіркого або неприродного присмаку;
– пам’ятайте, найменше нітратів у рослинах міститься зранку і ввечері, особливо у спеку, найбільше – у прохолодну погоду вдень;
– унікальну здатність накопичувати нітрати мають гриби, тому не збирайте гриби в містах і біля доріг;
– замочуйте продукти у чистій від нітратів холодній воді у співвідношенні 1:10 не менше однієї години – це зменшить вміст нітратів в овочах на 25 –30%;
– вимочуйте овочі в одновідсотковому розчині аскорбінової кислоти, що зменшує вміст нітратів на 36 – 58%, а вимочування в однопроцентному розчині кухонної солі й аскорбінової кислоти протягом доби знизить вміст нітратів майже на 90%;
– соліть і заквашуйте овочі (перші 2–3 дні кількість нітратів різко збільшується), а з четвертого дня вміст нітратів починає спадати, на 18 день ця сполука майже не визначається;
– використовуйте для пиття очищену воду в бутлях, що має на етикетці назву та адресу виробника, хімічний склад, термін придатності та умови зберігання;
– видаляйте качан з капусти, товсті стебла зелені, дрібні корені буряка та моркви, обрізайте огірок з обох кінців – це знизить вміст нітратів на 20 – 30%;
– відварюйте овочі у великій кількості води, відвар зливайте одразу, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі;
– при годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині;
– ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо Вам не відомий вміст у ній нітратів;
– пам`ятайте, що кип`ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39 – 86%;
– салати й овочеві соки їжте й пийте тільки свіжими. Збереження їх у холодильнику сприяє розмноженню мікрофлори, що перетворює нітрати на більш небезпечні для нашого здоров’я нітрити. А багаторазова зміна температури (з холодильника на стіл і назад) значно підсилює цей процес;
– нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їхній основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів;
– у здоровому організмі перетворення нітратів на нітрити істотно уповільнено, порівняно з ослабленим організмом. Тому людям, що страждають на хронічні захворювання, рекомендовано більше уваги приділяти контролю за кількістю нітратів у продуктах.
Від і До