Закарпатський підприємець полюбив «ікрову рибу» ще в Сибіру

У Сибіру він ловив її у природних водоймах, а в Карпатах облаштував ферму її імені ...

У селищі Буштино на Закарпатті сім’я Данч майже шість років займається вирощуванням надзвичайно цінної породи риб — осетра, яку ще називають «царською рибою». Невеличке рибне господарство є гордістю не лише родини, а й селища, адже аналогів йому немає в усьому регіоні.

Любов до риболовлі у приватного підприємця з’явилася під час перебування в Сибіру. Там Василь Васильович ловив осетра у природніх водоймах. Через деякий час пан Данч дізнався, що його знайомий з Чехії розводить осетрів у озерці та дуже здивувався, що ця надзвичайно вибаглива риба може жити і в штучних умовах. Відтоді загорівся бажанням зробити щось подібне в себе вдома.

Спочатку запустив декілька рибин до альпінарію (це штучний гірський ландшафт з водоймою або струмком чи криницею в мініатюрі). і спостерігав, як вона росте та розмножується. Надалі зважився на сміливий експеримент: встановив вдома 4 басейни з відповідними фільтрами та системою підігріву води до потрібної температури. Такі ж конструкції приладнав і в природному водоймищі — на річці Млинівці, що протікає недалеко від будинку. До речі, при монтажі необхідної технології керувався господар тільки власною інженерною кмітливістю.

— За рибою доглядаємо, як за малою дитиною, — розповідає Василь Васильович. — Їй потрібно забезпечити стабільні рівень кисню у воді та температуру, це дуже сильно впливає на ріст. Наприклад, якщо вода має температуру 8 градусів, то риба взагалі перестає їсти. Вона відчуває навіть циклічність доби. Відтак найоптимальнішою життєвою температурою вдень є 19 градусів, вночі — 18 градусів. За таких сприятливих умов за 1 рік осетер набирає до одного кілограма ваги.

Багато клопоту виникає з розмноженням. У природньому середовищі риба у пошуках підходящого місця відпливає на далекі відстані. А в домашніх умовах доводиться робити штучне «доїння» ікри. Розрізнити самку від самця непросто, а от за технологію голландського вченого визначення статі однієї особини коштує 15 євро. Харчується «царська риба» відбірним кормом, тонна якого коштує 22 тисячі гривень. Важливим є безперебійне постачання електроенергії, адже без кисню осетер не проживе і пів години. Як зізнався підприємець, були у нього випадки, коли через відключення світла він втратив чимало мальків. Це послужило уроком для встановлення сигналізації, яка відтепер сповіщає про неполадки з електрикою.

Однак, незважаючи на всі труднощі, сімейний бізнес Данчів набирає обертів. На сьогодні у їх водному господарстві вже достатньо риби для постачання в магазини, ресторани чи інші торгові точки. З метою забезпечення належних умов для вирощування осетрини господар навіть розчистив ставок у парковій зоні. Після цього у ньому знову з’явились карасі, щуки, а місцеві рибалки виловлювали навіть форель. У планах господарів завезти на водоймище білих лебедів, які стануть його окрасою. Та метою підприємницької діяльності пана Данча є дати кожному бажаючому можливість придбати рідкісну рибу, яка цінується в усьому світі за свої поживними властивості, повідомляє zakarpatpost.net.


Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.