...Уперше ужгородець побачив ківі на початку дев'яностих, коли був студентом біологічного факультету і спробував виростити його будинку...
Ужгородський селеккціонер Генріх Стратон вивів ківі, які ростуть в умовах українського клімату. Ці кущі рясніють в столиці Закарпаття. На виведення цього сорту селекціонер витратив двадцять років.
Уперше Стратон побачив ківі на початку дев'яностих, коли був студентом біологічного факультету і спробував виростити його будинку, пишуть "Подробности".
"Було засіяно сотні тисяч сіянців ківі різних сортів, потрібно було отримати одну рослину з цих сотні тисяч, яка покаже, що вона перезимувало. 99% сіянців загинули в першу ж зиму, але потрібна була всього лише одна рослина, і вона була випадково отримана" , - розповів він.
Перший урожай зібрали за п'ять років. На вигляд плоди нічим не відрізнялися від заморських, а на смак були ще солодшими. Селекціонер почав розмножувати рослину.
Знайомі та рідні скептично поставилися до цієї ідеї. Та й зараз не всі вірять, що екзотичний фрукт не боїться карпатських морозів.
"Такої великої кількості ківі наживо побачити це було дуже незвично, особливо в наших умовах. Я навіть з них варення робила - варення з ківі з лимоном і бананом, і сироп - дуже смачно", - сказала мешканка Ужгорода Вікторія Козичко.
Свій сорт ківі Стратон назвав карпатським і зараз патентує його в Києві.