Cмак куті я пам'ятаю з дитинства. Бабуся завжди готувала її із пшениці, хоча дехто використовує ячмінь або рис. Отож, для традиційної куті потрібні:
Отож, для традиційної куті потрібні:
пшениця (1 стакан);
мак (100 г);
очищені волоські горіхи (100 г);
родзинки (100 г);
мед (2-3 столові ложки);
узвар.
Пшеницю відваріть до готовності, але не переварюйте - зерна мають бути цілими. До вистиглої пшениці додайте потовчений у макітрі (або ж перемелений на м'ясорубці чи у кавомолці) мак, подрібнені горіхи, промиті родзинки. Усе залийте охолодженим узваром і додайте за смаком мед.
Зазвичай заправляють кутю у невеликій макітрі або глиняних горнятках. Здавна їли її дерев'яними ложками.
Бабуся розповідала, що у куті кожна складова має своє значення: пшениця - це символ життя, мед - здоров'я, горіхи - багатства, ізюм - любові, мак - молодості. Вважається, що смачнішою буде кутя, то кращим буде врожай і добробут в родині.
Як святкуватимуть Різдво і Старий Новий рік в Ужгороді (ПРОГРАМА)
Як на Закарпатті та Україні колись Різдво святкували... (+ВІДЕО)
Що обов'язково має бути на різдвяному столі (ВІДЕО)
Чому православні Закарпаття чекають на появу Віфлеємської зірки увечері 6 січня? (ВІДЕО)
04 січня 2013, 8:09 KARPATNEWS.in.ua — Усі новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України