Як готується справжня різдвяна кутя (+ВІДЕО)

Cмак куті я пам'ятаю з дитинства. Бабуся завжди готувала її із пшениці, хоча дехто використовує ячмінь або рис. Отож, для традиційної куті потрібні:

Отож, для традиційної куті потрібні:

пшениця (1 стакан);

мак (100 г);

очищені волоські горіхи (100 г);

родзинки (100 г);

мед (2-3 столові ложки);

узвар

Пшеницю відваріть до готовності, але не переварюйте - зерна мають бути цілими. До вистиглої пшениці додайте потовчений у макітрі (або ж перемелений на м'ясорубці чи у кавомолці) мак, подрібнені горіхи, промиті родзинки. Усе залийте охолодженим узваром і додайте за смаком мед.

Зазвичай заправляють кутю у невеликій макітрі або глиняних горнятках. Здавна їли її дерев'яними ложками.

Бабуся розповідала, що у куті кожна складова має своє значення: пшениця - це символ життя, мед - здоров'я, горіхи - багатства, ізюм - любові, мак - молодості. Вважається, що смачнішою буде кутя, то кращим буде врожай і добробут в родині.

 

Як святкуватимуть Різдво і Старий Новий рік в Ужгороді (ПРОГРАМА)

Як на Закарпатті та Україні колись Різдво святкували... (+ВІДЕО)

Що обов'язково має бути на різдвяному столі (ВІДЕО)

Чому православні Закарпаття чекають на появу Віфлеємської зірки увечері 6 січня? (ВІДЕО)


04 січня 2013, 8:09
KARPATNEWS.in.ua — Усі новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України

Сподобалась новина? Підтримай KarpatNews натиснувши "Подобається"!

Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.