Ц цьому запевняє в.о. голови Закарпатського відділення Антимонопольного комітету України Павло Калинич. За останні 20 років тут багато що змінилося. Свого часу в краї працювали 17 потужних хлібокомбінатів, продукцією яких навіть підгодовували худобу.
Сьогодні ситуація вже не така. Останнє монопольне підприємство, яке не витримало конкуренції та припинило виробництво, — Ужгородський хлібокомбінат.
Нині на Закарпатті зареєстровано 166 хлібопекарських підприємств, однак працює близько 78, але й це свідчить про високу конкуренцію на ринку хліба.
Їхня робота доволі жорстко регламентується, каже П.Калинич. Діє, зокрема, розпорядження голови ОДА, за яким, якщо ціна продукту підвищується більше ніж на 1%, суб’єкт господарювання зобов’язаний її задекларувати в головному управлінні агропромислового розвитку ОДА. Це дає змогу контролювати ринок хліба і стабілізувати ціни.
Вони на Закарпатті останнім часом не мінялися (4,5 грн. коштує «білий» хліб). До речі, ціни на соціальні сорти хліба у нашій області, переконує посадовець, є нижчі, ніж в інших регіонах країни: 3,6—3,8 грн. Проте загальне споживання соціальних сортів у нашому краї становить усього 5—7%, тоді як у Києві та області 50%.
До речі, зерна для виробництва хліба на рік Закарпаттю потрібно 45 тис. тонн, а в області тільки свого зерна в 2012му зібрали більше 300 тисяч тонн. Будемо, отож, з хлібом…
Надія ФЕДОРЧУК, "Новини Закарпаття"
01 грудня 2012, 19:35 KARPATNEWS.in.ua — Новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України