У Карпатах ласували гуцульською бринзою (ВІДЕО)

Як уже повідомляв KARPATNEWS.in.ua, на вихідні мешканці і гості закарпатського містечка Рахів насолоджувались смаком традиційної гуцульської страви - бринзи. Цей овечий сир роблять тут за особливим рецептом. Хоча у кожного села свої секрети.

Бринзою на будь-який смак ласувала і знімальна група "Інтеру".

Майстер-клас із приготування бринзи влаштували рахівські вівчарі. Починають з доїння овець. Поки одні працюють, інші розважають - грою на сопілці та коломийками. Кажуть, так само, як у горах.

На один кілограм бринзи треба два-три літри молока. До нього додають телячий шлуночок і залишають на скисання. За півгодини молоко варто добре вибити. Хоча без навичок не збереш і грудки сиру, переконує Іван Григірчак - вівчар із тринадцятирічним стажем.

Готовий продукт називають буцом. Бринза виходить, коли до нього додають солі.

Володимир Веклюк, мешканець с. Костилівка:

- Кожен гуцул любить бринзю. Бринзя, кулеша, квасне молоко - це саме основне, це так як для українців може сало.

Незамінний складник гуцульського раціону в кожному районі готують по-своєму. В Лугах його найбільше полюбляють у перекладеній кулеші.

Оксана Щерба, мешканка с. Луги:

- Варимо картошку, ріпу, потім відціджуємо, ставимо солимо, затовчуємо кулешу, кукурудзяну муку, потім добавляємо масло або шкварки топимо, бринзя і так ся слоями перекладає і то ся називає кулеша перекладена.

Вподобали бринзу і гості фестивалю. Їм смакувало по 50 гривень за кілограм.

Тетяна Земницька, м. Київ:

- Вона є трошки солоніша, трошки ніжніша, її добре з різними овочами, з помідорами з салатами різними.

Дмитро Земницький, м. Київ:

- Надзвичайно весело цікаво, досить так колоритно і прикольно.

Проте це свято не лише для шлунка. Понад десять тисяч гостей розважали ще й запальними гуцульськими танцями та співами. А насамкінець запалили традиційну вівчарську ватру.

Марина Коваль, Юрій Ковальов, Новини, Телеканал "Інтер", Закарпаття

"Гуцульська бриндзя" вже втринадцяте зібрала гостей на закарпатській Рахівщині (ВІДЕО, ФОТО)


03 вересня 2012, 14:46
KARPATNEWS.in.ua — Усі новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України

Сподобалась новина? Підтримай KarpatNews натиснувши "Подобається"!

Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.