»Гуцульська бриндзя» вже втринадцяте зібрала гостей на закарпатській Рахівщині (ВІДЕО, ФОТО)

2 вересня у Рахові пройшло наймасовіше народне свято Закарпаття — фестиваль "Гуцульська бриндзя", який відвідали очільник краю Олександр Ледида, його заступник Антон Громовий, в.о. голови облради Володимир Закурений, голова Рахівської РДА Дмитро Андріюк та інші поважні гості.

Як і щороку, "Гуцульська бриндзя" розпочалася із святкової ходи колони, сформованої із представників кожного села Рахівщини. З центру Рахова колона разом із офіційною делегацією керівництва області вирушила до місця проведення фестивалю - амфітеатру "Буркут". Тут вже розгорнули намети із екпозиціями творів народних умільців, проводили конкурси на кращих трембітарів, сопілкарів, змагалися у приготуванні гуцульських страв. Та найголовніше, за чим приїхали численні гості фестивалю - бринза. На святі овечий сир продавали у кількох десятках наметів. Пан Василь, котрий у своєму господарстві має близько тисячі овець та вже п’ятнадцять років робить сир, на відсутність покупців не скаржиться і ділиться своїм секретом приготування смачного сиру:

- Треба багато працювати, не лінуватися, тоді й бринза вийде доброю.   

- Робити сири із овечого молока - наша сімейна справа, це наш заробіток, з продажу бринзи і живемо. Тримаємо 350 овець, сама займаюся виготовленням сиру вже 12 років, - розповідає пані Наталія із Верховинського району, що в Івано-Франківській області.

Важка робота не залишається непоміченою: гості, що з’їхалися на фестиваль із усієї України сирну продукцію купують у великій кількості. Окрім бринзи, відвідувачам подобаються й інші атрибути свята - вишиванки, котрі цього дня були чи не на кожному відвідувачі "Гуцульської бриндзі".

- Придбала на святі чи не усі елементи національного одягу: від вишиванки до головного убору та прикрас. Одразу й перевдягнулася, - демонструє своє вбрання пані Олена із Кривого Рогу.

- Ми з сім’єю приїхали з Києва, аби подивитися на це свято. Надзвичайно сподобалася урочиста хода з трембітами, із сільськими колективами. От зараз тут куштуємо бринзу, котра неймовірно смачна. Вперше на цьому дійстві і все дуже подобається, - ділиться враженнями 50-річний Іван.

Вперше на фестиваль приїхав консул Генерального Консульства Угорщини в Ужгороді Ендре Саліпскі:

- Все тут тішить: і природа, і настрій людей, і сам фестиваль. За два роки своєї дипломатичної роботи в Закарпатській області, я вперше тут. Важаю, що цей захід може слугувати прикладом навіть для інших областей, адже на святі чітка організація, достойні учасники, які пропонують якісну продукцію. Ще один важливий елемен: традиції вівчарства, котрі збережені і передаються молодшим поколінням.
 
Нині в області розвитку вівчарства сприяє регіональна програма підтримки тваринництва:
 
- Для вівчарської справи програмою передбачено більше 1,5 мільйона гривень. Крім того, сьогодні вигідно займатися цим: попит, а відповідно й ціни на овечі сири, овече м’ясо зростають. Загалом, сьогодні динаміка розвитку вівчарства в Закарпатті є досить-таки потужною, - розповів керівник області Олександр Ледида.

Прес-центр ОДА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


03 вересня 2012, 7:30
KARPATNEWS.in.ua — Усі новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України

Сподобалась новина? Підтримай KarpatNews натиснувши "Подобається"!

Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.