Коли найдешевше — найкорисніше
Грудне вигодовування незамінне для малюка й зручне для матері.
Ми звикли, що дешеве не може бути якісним. Але коли йдеться про харчування немовлят, правило не спрацьовує. Бо оптимальна для них їжа – грудне молоко, котре практично нічого не коштує, зате плюсів має – купу. З 31 жовтня по 6 листопада тривав Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування, тож є привід нагадати про всі його переваги.
Закарпатські медики теж готувалися до цього тижня: скажімо, в Ужгороді спільно з міським відділом охорони здоров’я за участі головного лікаря УМДКЛ Ігоря Рошка, заступника головного лікаря з поліклінічної роботи Єлизавети Лях та завідувачів педіатричних відділень провели круглий стіл під назвою «Стан впровадження галузевої програми підтримки грудного вигодовування дітей в Україні», проводили семінари на цю тему. Ужгородська міська дитяча клінічна лікарня ще в 2009-му пройшла акредитацію як «доброзичлива до дитини», тож теорію застосовує і на практиці.
Чому ж грудне вигодовування є таким важливим? «Воно має унікальний біологічний вплив на здоров’я немовляти й протягом перших 5-6 місяців практично повністю забезпечує його харчовими та біологічно активними речовинами. Навіть найкраща молочна суміш не є абсолютно повноцінним замінником грудного молока, – пояснює Єлизавета Лях. – Діти, вигодувані на ньому, значно рідше страждають від алергії, недуг органів дихання, шлунково-кишкового тракту, інфекційних кишкових захворювань, цукрового діабету та надлишкової ваги тіла».
Варто відзначити, що полінасичені жирні кислоти, які містяться у грудному молоці, є «прискорювачами» дозрівання і розвитку центральної нервової системи, особливо у малят, які народилися передчасно. Заодно дитина отримує так звану ендокринну дотацію гормонів щитовидної залози, що також сприяє фізіологічному розвитку і дозріванню центральної нервової системи, легенів, імунітету. Тиреоїдні гормони грудного молока забезпечують профілактику анемії немовлят.
А дільничний педіатр УМДП Тетяна Пшенична нагадує: в перші місяці життя дитину краще годувати за її бажанням, у тому числі вночі – загалом до 8-12 разів на добу. Це забезпечує стимуляцію і правильне формування лактації та є профілактикою маститу. Тривалість кожного годування індивідуальна, проте в середньому – 15-20 хвилин. За перші 5-7 хвилин дитина висмоктує приблизно 80% молока, а потім – розсмоктує та отримує задоволення від самого процесу. «Утім треба стежити, чи наїдається маля. Якщо маса його тіла збільшується щонайменше на 125 г за тиждень, частота сечовипускань становить від 6 разів на добу, а частота стільця у перший місяць життя відповідає кількості годувань – значить, усе гаразд. Щоб молока прибуло, жінка повинна достатньо відпочивати, тимчасово збільшити частоту годувань до 10-12 разів на добу, не пропускаючи нічні і щоразу даючи обидві груди, а залишки – зціджуючи. Допоможуть і лактогонні продукти харчування та фітозбори – грецькі горіхи, відвари та настої з меліси, тисячолисника, насіння кропу, кмину, анісу, фенхелю. Якщо тимчасово дитину необхідно догодовувати – не використовуйте сосок, краще зробіть це за допомогою піпетки, ложки чи чашки», – радить Т. Пшенична.
Що грудне вигодовування – поза конкуренцією, відчули й мами, і дільничні педіатри. Та й ужгородська статистика свідчить: завдяки його пропагуванню і відтак ширшому застосуванню покращилися показники здоров’я малят до року. Отже, шановні матусі, не втрачайте нагоди закласти основи щасливого майбутнього своїх дітей. Тим більше, що й вам від цього – самі плюси.
Мирослава Галас, "Закарпатська правда"
Переваги грудного молока:
* містить залізо, вітаміни, необхідні дитині;
* легко засвоюється;
* захищає від інфекції.
А ще грудне вигодовування:
* дешевше, завжди готове до вживання;
* забезпечує тісний психоемоційний зв’язок матері і дитини;
* допомагає гармонійному розвитку маляти;
* запобігає небажаній вагітності;
* охороняє здоров’я матері.