Вчені розповіли, чим фастфуд небезпечний для дітей
Вживання продуктів швидкого харчування сприяє накопиченню в організмі особливих речовин, які пов'язані з виникненням алергії і низки інших хвороб.
Постійне вживання фастфуду веде до накопичення в організмі особливих речовин, які сприяють розвитку харчової алергії, що особливо характерно для дітей. Про це повідомили італійські алергологи на конференції ESPGHAN.
"Жодна наявна теорія або модель не здатні розкрити того, чому кількість носіїв харчової алергії різко зросла в останні роки. Накопичення великої кількості кінцевих продуктів глікування в організмі любителів фастфуда може пояснювати появу цієї епідемії", - заявив Роберто Канані з Неаполітанського університету (Італія).
Учені спостерігали за здоров'ям шести десятків дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку. Частина з них страждала від харчової алергії, а інші не мали подібних проблем або ж були астматиками.
Вони спробували з'ясувати, що саме призвело до розвитку першої форми алергії, порівнявши те, якою їжею харчувалися всі три групи дошкільнят і школярів, у яких умовах вони жили і як розрізнялися їх аналізи.
Порівняння вказало, що діти, які страждали від харчової алергії, мали дві спільні риси, що відокремлювали їх від решти учасників спостережень. Вони вживали велику кількість фастфуду, а їхній організм містив багато білкових і жирових молекул, вкритих вуглеводами.
Такі сполуки, так звані "кінцеві продукти глікування", накопичуються в їжі у великих кількостях під час тривалої теплової обробки в тих випадках, якщо вона містить у собі велику кількість цукрів. Вони погано виводяться з організму, а їхнє накопичення пов'язують з розвитком діабету, атеросклерозу, хвороби Альцгеймера та інших хвороб, пов'язаних з хронічними запаленнями.
При цьому, астма і багато інших форм алергії також розвиваються набагато частіше в подібній ситуації, з'ясували італійські вчені.
Це змусило їх припустити, що кінцеві продукти глікування і пов'язані з ними порушення в роботі організму можуть бути одними з головних причин розвитку всесвітньої епідемії харчової алергії.
Їхню теорію підтверджує і те, що ця хвороба частіше зустрічається серед жителів США, Канади та країн Європи, де на частку фастфуду припадає приблизно половина від щоденного раціону.