Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій на Закарпатті спокійна
Спалахів кишкових інфекцій та харчових отруєнь в побуті, оздоровчих закладах або пов’язаних із закладами громадського харчування, у першому півріччі 2018 року не зареєстровано
Із усіх підтверджених випадків інфекційних захворювань, гострі кишкові інфекції становлять 10%.
Всього з початку 2018 року в області зареєстровано 486 випадків захворювань на кишкові інфекції – показник становить 37 на 100 тисяч населення. Зареєстровано 60 випадків сальмонельозу, 33 випадки шигельозу та біля 400 випадків гастроентероколітів, викликаних інфекційними збудниками.
У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, показники захворюваності менші в середньому на 13-15%. Реєструються випадки кишкових інфекцій у більшості серед дітей, проте звертаються за медичною допомогою і дорослі.
За даними моніторингу, від закладів охорони здоров'я області до територіальних філій лабораторного центру надходять повідомлення в середньому про 50 випадків підозри на захворювання гострими кишковими інфекціями за тиждень, приблизно у 50-70% випадків інфекційна етіологія не підтверджується. Найчастіше звертаються за медичною допомогою з приводу кишкових інфекцій мешканці м.Ужгорода та району, м.Мукачева та району, Виноградівського та Іршавського районів.
Моніторинг за перебігом епідемічної ситуації з гострих кишкових інфекцій в області триває.
З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних заходів профілактики:
1. Виконувати правила особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі і після перебування в громадському транспорті, відвідування туалету (адже після миття рук кількість мікроорганізмів в значній мірі зменшується).
2. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
3. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, зелений туризм тощо) для миття посуду і рук використовувати профільтровану і кип’ячену воду, для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
4. Не вживати м’ясні та молочні продукти, що були придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб.
5. Перед вживанням свіжих овочів чи фруктів слід їх ретельно мити і обдавати окропом.
6. Для вживання вибирати продукти, піддані термічній обробці, ретельно прожарювати (проварювати) продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігати їжу тривалий час, навіть у холодильнику.
7. Не залишати приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці м`ясних і молочних продуктів віддавати перевагу заводській упаковці, обов’язково переконатися в терміні придатності.
8. Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах);
9. При зберіганні в холодильнику чи приготуванні страв не допускати контакту сирих і готових харчових продуктів, використовувати окремий кухонний інвентар (ножі, дошки).
10. Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
11. Купатися тільки у встановлених для цих цілей місцях, на офіційно дозволених пляжах. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.