Карпатська бринза: 10 цікавих фактів про «гуцульську віагру»

Для жителів гірського краю бринза завжди була однією з головних складових продуктів харчування

Про це пише  "Смак українських Карпат".

Найвідоміший сир українських Карпат – бринза, це традиційний продукт вівчарства, що для жителів гірського краю завжди був однією з головних складових продуктів харчування.

Що треба знати про традиційну карпатську бринзу:

1. Слово бринза запозичене з румунської мови, де воно означає сир взагалі;

2. Традиція виробляти бринзу, припадає на період появи скотарства, від тоді, відколи в Карпатах почали випасати овець;

3. Бринза – найулюбленіша їжа верховинців, обов'язковий компонент для понад 30 страв, звичайно що всі знають про банош з бринзою, чи салат з бринзою;

4. Бринза наділена життєдайною енергією, яка потрапила до неї із соком понад 60 лікарських трав, що збагачують флору Карпат;

5. Виробляють бринзу, попередньо будз, в Карпатах традиційно чоловіки, на полонинах, у літній період. Рецепт бринзи передається від покоління до покоління;

6. Бринза нарівні з верховинською яфиною покращує зір, покращує мікрофлору шлунку, додає енергії і бадьорості;

7. Сир бринза підвищує імунно-захисні функції, збагачує організм кальцієм та іншими мінеральними добавками;

8. Бринзу в Карпатах називають "гуцульська віагра", оскільки вона підвищує загальний тонус організму і сприяє підвищенню потенції чоловіків;

9. Сир бринза, входить до кошика сувенірів, які везуть туристи з українських Карпат;

10. Бринза, один з небагатьох гастрономічних продуктів, що має свій фестиваль.


Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.