Карпатська бринза: 10 цікавих фактів про «гуцульську віагру»
Для жителів гірського краю бринза завжди була однією з головних складових продуктів харчування
Про це пише "Смак українських Карпат".
Найвідоміший сир українських Карпат – бринза, це традиційний продукт вівчарства, що для жителів гірського краю завжди був однією з головних складових продуктів харчування.
Що треба знати про традиційну карпатську бринзу:
1. Слово бринза запозичене з румунської мови, де воно означає сир взагалі;
2. Традиція виробляти бринзу, припадає на період появи скотарства, від тоді, відколи в Карпатах почали випасати овець;
3. Бринза – найулюбленіша їжа верховинців, обов'язковий компонент для понад 30 страв, звичайно що всі знають про банош з бринзою, чи салат з бринзою;
4. Бринза наділена життєдайною енергією, яка потрапила до неї із соком понад 60 лікарських трав, що збагачують флору Карпат;
5. Виробляють бринзу, попередньо будз, в Карпатах традиційно чоловіки, на полонинах, у літній період. Рецепт бринзи передається від покоління до покоління;
6. Бринза нарівні з верховинською яфиною покращує зір, покращує мікрофлору шлунку, додає енергії і бадьорості;
7. Сир бринза підвищує імунно-захисні функції, збагачує організм кальцієм та іншими мінеральними добавками;
8. Бринзу в Карпатах називають "гуцульська віагра", оскільки вона підвищує загальний тонус організму і сприяє підвищенню потенції чоловіків;
9. Сир бринза, входить до кошика сувенірів, які везуть туристи з українських Карпат;
10. Бринза, один з небагатьох гастрономічних продуктів, що має свій фестиваль.