У січні спостерігається зростання цін на яловичину, тоді як вартість свинини також підвищується, а ціни на курятину знижуються - такі результати роздрібної торгівлі цього місяця.
21.02.2025 07:43 "Агро Перспектива" (Київ) -- У січні в Україні спостерігався підвищення цін на яловичину та свинину в роздрібних магазинах, тоді як ціни на курятину знизилися, за інформацією Державної статистики.
Зокрема, ціни на яловичину за результатами січня зросли до 293,27 грн/кг проти 288,73 грн/кг у грудні 2024.
Свинина подорожчала до 188,05 грн/кг проти 184,76 грн/кг.
Ціни на курятину знизилися: тушки курей тепер коштують 91,45 грн/кг, що менше, ніж 92,55 грн/кг у грудні, а куряче філе подешевшало до 172,09 грн/кг з 172,42 грн/кг.
Ціни на ковбаси варені першого класу знизилися до 178,56 грн за кілограм, в порівнянні з попередніми 180,64 грн за кілограм.
Нагадуємо, що Державна служба статистики здійснює спостереження за певними категоріями продуктів харчування.
Згідно з їхньою інформацією, станом на 21 січня 2025 року ціни на продукцію тваринництва зазнали незначних змін і виглядають наступним чином:
На основі інформації, отриманої від НДІ "Украгропромпродуктивність", після вивчення роздрібних цін у 48 обласних і районних ринках України, можна зробити наступні висновки щодо ситуації на ринку м'яса.
Середня ціна яловичини (без кістки) зросла на 1,7% - 260,62 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в Сумській, Кіровоградській та Черкаській областях, а найнижчі - в Чернігівській, Дніпропетровській і Хмельницькій областях.
Ціна на яловичину з тазостегнової частини піднялася на 2,0%, досягнувши 192,30 грн за кілограм. Найвищі ціни були зафіксовані в Закарпатті, Волині та Сумщині, в той час як найнижчими цінами відзначилися Чернігівська, Київська та Рівненська області.
Ціна на свинину без кісток піднялася на 0,3% і тепер становить 179,52 грн за кілограм. Найдешевше цей продукт коштує в Києві, а також у Полтавській та Черкаській областях, тоді як найбільші ціни спостерігаються в Харківській, Волинській і Київській областях.
Свинина з кісткою (частини стегна) знизилася в ціні на 0,1%, досягнувши 159,30 грн за кілограм. Найдоступніші ціни спостерігаються на ринках Волинської, Одеської та Черкаської областей, тоді як найбільш високі ціни зафіксовані в Харківській, Київській та Закарпатській областях.
Ціна на свіже сало зменшилася на 1,7%, досягнувши 149,09 грн за кілограм. Найдоступніші ціни на цей "український делікатес" можна виявити у Миколаївській, Рівненській та Одеській областях, тоді як найвищі ціни фіксуються в Харківській області, столиці Києві та Херсоні.
Середня вартість м'яса курей (середньої вгодованості) зменшилася на 0,2% і становить 93,51 грн за кілограм. Найдоступніші ціни на курятину були зафіксовані у Волинській, Київській та Полтавській областях, в той час як найвищі ціни спостерігалися в Харківській, Чернігівській і Закарпатській областях.