Ресторанна індустрія України: доходи зростають, але кількість відвідувачів зменшується - аналітичний звіт | УНН

У 2025 році темпи відкриття нових кафе та ресторанів знизилися більш ніж удвічі, незважаючи на те, що кількість зареєстрованих ФОПів перевищує кількість закриттів. Половина з тих закладів, які закрилися, функціонувала менше ніж півтора року, а чверть – менше шести місяців.

У 2025 році спостерігалося значне зменшення темпів відкриття нових кафе та ресторанів. Хоча кількість нових підприємців у сфері громадського харчування все ще перевищує кількість закритих закладів, приблизно половина з тих, хто розпочав бізнес у цій галузі півтора року тому, наразі вимушена зупинити свою діяльність.

За інформацією Opendatabot, повідомляє УНН.

У 2025 році близько половини кафе та ресторанів, які закрилися в останні місяці, працювали менше півтора року. Кількість нових закладів громадського харчування зменшилася більш ніж удвічі. За статистикою відкриття фізичних осіб-підприємців, ситуація в цій сфері пов'язана зі скороченнями:

Цього року в Україні зареєстровано 13 373 нових фізичних осіб-підприємців у галузі громадського харчування. Це на 5% нижче порівняно з тим самим періодом минулого року.

Найбільш пожвавленим місяцем став вересень 2025 року, коли з'явилося 1 699 нових підприємств. Лідерами з відкриття нових ФОП у сфері HoReCa цього року стали Київ (1 693), Дніпропетровська область (1 323), Львівська область (1 136), Одеська область (1 113) та Київська область (1 054).

За той самий період цього року свою роботу припинили 10 645 ФОПів у сфері кафе та ресторанів.

Чверть закритих цього року підприємців працювала менше ніж шість місяців.

У 2023 році кількість нових підприємств зросла на 2 728 одиниць.

Минулого року в цей же час було зареєстровано 6 004 нових справ.

У цьому році 66% нових фізичних осіб-підприємців було зареєстровано жінками.

В окремих регіонах цей показник перевищує 70% — зокрема, у Хмельниччині, Кіровоградщині, Закарпатті, Черкащині та Рівненщині. У жодному з цих районів чисельність чоловіків не перевищує кількість нових відкриттів.

У 2023 році доходи ресторанного сектора в Україні підскочили на 120%, досягнувши 31,6 мільярда гривень. Лідером ринку став McDonald's, який заробив 12,9 мільярда гривень, а Київ забезпечив 72% загального доходу галузі.

Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.