Кількість нових кафе та ресторанів в Україні зменшилася більш ніж удвічі. ІНФОГРАФІКА
Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру, в Україні в 2023 році зареєструвалися більше 13,3 тисяч нових фізичних осіб-підприємців у галузі громадського харчування. Проте одночасно понад 10,6 тисяч ФОП завершили свою діяльність. У 2025 році зростання кількості нових кафе та ресторанів зменшилося більш ніж удвічі. Близько половини закладів, які закрилися цього року, існували менше півтора року.
Цю інформацію надає Опендатабот.
Цього року в Україні було зареєстровано 13 373 нових фізичних осіб-підприємців, які займаються громадським харчуванням. Це на 5% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2024 року. Найбільша кількість нових закладів відкрилася у вересні — 1699.
У той же час, протягом цього періоду 10 645 підприємців у галузі кафе та ресторанів зупинили свою діяльність.
У цьому році кількість нових підприємств зросла на 2728 одиниць. Для порівняння, в минулому році цей показник становив 6004 нових компаній.
Цього року найбільше нових фізичних осіб-підприємців у сфері HoReCa зареєстрували в Києві (1693), Дніпропетровській області (1323), Львівській області (1136), Одеській області (1113) та Київській області (1054).
"Сфера ресторанного бізнесу в Україні сьогодні, в основному, асоціюється з жіночою діяльністю: 66% нових фізичних осіб-підприємців є жінками. У деяких областях цей показник перевищує 70% - зокрема, в Хмельницькій, Кіровоградській, Закарпатській, Черкаській та Рівненській. У жодному з регіонів чоловіки не займають провідні позиції у кількості нових відкриттів", - зазначає Опендатабот.
Під час цього року близько 25% закритих ФОПів виявилися активними менше ніж пів року. Середній термін існування малого та середнього бізнесу в сфері HoReCa складає лише 17 місяців. Найдавніший ресторанний ФОП, який припинив свою роботу цього року, функціонував з 1992 року.
Попри зменшення приросту нових закладів, за даними українського сервісу Poster виторг закладів громадського харчування зріс на 6%, але назвати це значним успіхом не можна. Відвідуваність зменшилася на 9%, тож зростання відбувається радше завдяки подорожчанню, ніж збільшенню клієнтів. Середній чек в закладах від початку року виріс на 11%.