Протягом цього року закрилася половина кафе та ресторанів, які не встигли працювати навіть півроку – Delo.ua
Згідно з інформацією аналітиків, в Україні цього року зареєстровано 13 373 нових підприємців у сфері ресторанного бізнесу. Це на 5% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Вересень виявився найбільш продуктивним місяцем, коли було відкрито 1 699 нових закладів.
Протягом того ж часу свою діяльність зупинили 10 645 фізичних осіб-підприємців у галузі кафе та ресторанів. Загалом цього року кількість нових підприємств зросла на 2 728. Для порівняння, у минулому році приріст становив 6 004 нових бізнеси.
Цього року найбільшу кількість нових фізичних осіб-підприємців у секторі HoReCa зареєстровано в Києві (1 693), Дніпропетровській області (1 323), Львівській області (1 136), Одеській області (1 113) та Київській області (1 054).
Аналітики зауважують, що ресторанний бізнес в Україні -- це наразі, переважно, жіноча справа: 66% нових ФОПів зареєстрували жінки. У деяких областях цей показник перевищує 70% -- зокрема, у Хмельницькій, Кіровоградській, Закарпатській, Черкаській та Рівненській. У жодному регіоні чоловіки не переважають за кількістю нових відкриттів.
В "Опендатабот" зазначають, що 25% ФОПів, які закрилися цього року, працювали менше шести місяців. Середня тривалість існування малих та середніх підприємств у сфері HoReCa становить 17 місяців. Найдавніший ресторанний ФОП, що зупинив свою діяльність у 2023 році, був заснований ще в 1992 році.
Аналітики підкреслюють, що попри зменшення приросту нових закладів, за даними українського сервісу Poster виторг закладів громадського харчування зріс на 6%, але назвати це значним успіхом не можна.
"Згідно з даними 'Опендатабот', відзначається зниження відвідуваності на 9%, що свідчить про те, що підвищення доходів більше пов'язане з ростом цін, аніж із зростанням кількості клієнтів. Водночас середній рахунок у закладах зріс на 11% з початку року."
Згідно з інформацією від Poster, у 2023 році спостерігається зниження відвідуваності в усій Україні. Наприклад, у п’яти найбільших містах ситуація виглядає наступним чином:
Як зазначив Данило Гетманцев, голова комітету Верховної Ради з фінансів, податків та митної політики, в Україні функціонує приблизно 3200 юридичних осіб у сфері ресторанного бізнесу. Проте, значна частина закладів — близько 68 000 — зареєстровані як фізичні особи-підприємці. Це призводить до тінізації сектора і, як наслідок, держава втрачає приблизно 7 мільярдів гривень щорічно у вигляді податкових надходжень.