У період з січня по квітень обсяги виробництва молока знизилися на 4% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а також існує ризик щодо експорту через можливе введення квот з боку Європейського Союзу.
У квітні 2025 року господарства всіх категорій виробили 604 тисячі тонн молока-сировини, що на 9% перевищує показники березня 2025 року, проте на 4% менше в порівнянні з квітнем 2024 року. Цю інформацію надала Асоціація виробників молока (АВМ), посилаючись на дані Міністерства аграрної політики та продовольства.
У галузевій асоціації повідомили, що в Україні обсяги надою молока в період з січня по квітень 2025 року досягли 2,05 млн тонн, що є на 4% меншим у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У квітні 2025 року підприємства виробляли 45% від загального обсягу молока-сировини, тоді як господарства населення забезпечили 55%.
При цьому підприємства виробили 270 тис. тонн молока-сировини в квітні 2025 року, що на 1% менше порівняно з березнем 2025 року, але на 6% більше проти квітня 2024 року. В січні-квітні 2025 року молочно-товарні ферми (МТФ) виробили 1,04 млн тонн молока-сировини, що на 5% більше проти аналогічного періоду минулого року.
В господарствах населення обсяги надою в квітні 2025 року становили 334 тис. тонн молока, що на 18% більше відносно березня 2025 року, але на 11% менше відносно квітня 2024 року. В січні-квітні 2025 року присадибний сектор виробив 1,01 тис. тонн молока-сировини, що на 12% менше відносно минулорічного періоду.
У галузевому об'єднанні привернули увагу, що в січні-квітні 2025 року молочнотоварні ферми (МТФ) наростили обсяги виробництва молока-сировини в 13 областях. Серед нових лідерів за обсягами виробництва - Хмельницька, Тернопільська та Житомирська області. Однак, за результатами січня-квітня обсяги надою сповільнилися на МТФ в Закарпатській і Харківській області, попри те, що в першому кварталі вони продемонстрували приріст виробництва. Закарпатська обл. історично не була молочною а ось Харківська на жаль і далі потерпає від російської агресії.
"Зруйновані фермерські господарства, вимушене переселення з прифронтових територій та нестабільність на ринку молока не сприяють збільшенню обсягів виробництва молока на аграрних підприємствах", - зазначив аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.
Також варто зазначити, що вітчизняні підприємства з переробки молока, які використовують застарілі технології, не можуть конкурувати з виробниками з розвинених країн у плані якості продукції. Це призводить до того, що вони не готові купувати молоко-сировину за ринковими цінами, адже самі змушені продавати свою продукцію за нижчими цінами, аби залишатися конкурентоспроможними на експортних ринках. Проте, в умовах підвищення витрат на виробництво молока, тактика низьких закупівельних цін не відповідає інтересам виробників. Молокопереробні підприємства змушені збільшувати витрати на заходи біологічної безпеки, щоб уникнути потрапляння ящуру з Угорщини та Словаччини.
В АВМ зазначили, що існує ймовірність зменшення обсягів експорту молочних виробів до Європейського Союзу, якщо буде скасовано автономні торговельні заходи (АТЗ) для молока та молочних товарів з України. Ці заходи, запроваджені з 2022 року, надавали українським переробникам можливість вивозити свою продукцію в ЄС без обмежень у вигляді квот та мит.
Асоціація повідомила, що в 2024 році українські підприємства здійснили експорт 14,91 тисячі тонн сухого знежиреного молока до країн Європейського Союзу. Водночас річна квота для України на цей продукт становить лише 5 тисяч тонн. За перші чотири місяці 2025 року експорт вже досяг 4,33 тисячі тонн.
"На внутрішньому ринку існують серйозні труднощі з реалізацією вітчизняних товарів. В даний час обсяги виробництва молочних продуктів в Україні перевищують їх реалізацію. Попит на молочну продукцію зменшується, особливо на фоні активізації ракетних атак російських окупантів на великі міста та виїзду їхніх жителів за кордон. Ще однією проблемою стало зростання імпорту сиру, який у квітні становив 47% від загального обсягу продажів сиру в Україні. Збільшення кількості імпортних сирів ускладнює реалізацію продукції українських сироварів на місцевому ринку і негативно впливає на попит на молоко-сировину", - зазначили в галузевій спілці.