На споживчому ринку — хаос!
Сьогодні не може аргументовано пояснити, яких видів продукції ми маємо у надлишку, а яких не вистачає.
Сьогодні у закладах торгівлі Виноградова (і мабуть, інших міст) пройшов «тихий ажіотаж» – народ кинувся скуповувати гречку. Азартний процес зумовлений тим, що в одних магазинах гречка вже зранку «підстрибнула» до 20 гривень за кілограм, а в інших (скажімо, місцевому супермаркеті «Гранд») крупа продавалася ще по 9 гривень. За такою ж ціною вона йшла у цілодобовому магазині на вулиці Тюльпанів, але вже в обід ціна піднялася до 16 гривень та й ту покупці «позмітали».
На місцевому базарі ціна коливається в межах 18-20 гривень. Купляючи гречку, виноградів- ці заодно запасаються макаронами, горохом, рисом. Однак не можна сказати, що на решту продуктів ціна піднялася так само. Ціна рису, наприклад, якась незрозуміла – від 14 до тих же 20 гривень за кілограм. Інші Чому так?
- Головна причина – хаос на споживчому ринку, – вважає голова Асоціації фермерів Закарпаття Юлія Пелешкей. Адже ніхто сьогодні не може аргументовано пояснити, яких видів продукції ми маємо у надлишку, а яких не вистачає. Це ж стосується і гречки, і інших видів продукції. Хоча щодо гречки, то скоріше за все цю культуру аграрії припинили сіяти через низьку реалізаційну ціну. А вирощування її має свої особливості, там необхідні додаткові затрати у тому числі й на сушіння круп. Втім, застерегла Юлія Пелешкей, вона не володіє фактами, а керується у висновках багаторічним досвідом роботи у сільському господарстві.
Тим часом конкретні факти підтверджують думку Юлії Іванівни. На Виноградівщині вирощуванням гречки традиційно займався фермер Валентин Назаренко, який обладнав для цього у сучасне обладнання для термальної обробки урожаю. Однак цього року вирішив не сіяти гречку через її низьку реалізаційну ціну.
Олег Добош, Виноградів