Закарпатці найбільше грошей витрачають на м’ясо та м’ясопродукти
Це - 513,08 грн. А також на молоко, сир та яйця – 358,22 грн., на хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 334,45 грн., овочі – 300,79 грн., олію та жири сало (сало, масло тощо) – 198,56 грн.
Життєвий рівень матеріального добробуту різних соціальних груп населення досліджується органами державної статистики у всіх районах області шляхом проведення вибіркового обстеження умов життя домогосподарств.
Більше половини своїх доходів (53,9%) витрачало у 2013 р. населення області на харчування.
Щомісячно середньостатистична сім’я спрямовувала на продукти харчування 2415,82 грн. (включаючи вартість продуктів отриманих з особистого підсобного господарства).
Найбільше грошей витрачалося на м’ясо та м’ясопродукти (513,08 грн.), молоко, сир та яйця – 358,22 грн., на хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 334,45 грн., овочі – 300,79 грн., олію та жири сало (сало, масло тощо) – 198,56 грн.
Однією особою області спожито в середньому за місяць: 21,3 кг – молока, молокопродуктів та масла (в перерахунку на молоко), 4,2 кг – м’яса, м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м'ясо), 19 яєць, 0,9 кг – риби і рибопродуктів, 1,9 кг – олії та інших рослинних жирів, 3,0 кг цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), меду, 3,7 кг – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 8,2 кг – картоплі, 11,1 кг овочів і баштанних та 10,5 кг хліба і хлібних продуктів.
У порівнянні з 2012 р. зросло споживання: овочів та баштанних, м’яса, м’ясопродуктів та сала, картоплі на 1,8–2,5%, олії та інших рослинних жирів, молока, молокопродуктів та масла – на 5,6–6,5%, риби і рибопродуктів – на 12,5%, фруктів, ягід, горіхів, винограду – на 15,6%. – на 11,8%. Зменшилося споживання: цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби) – на 6,3%. Залишилося без змін споживання хліба і хлібних продуктів та яєць.
Структура та обсяги спожитих продуктів складають енергетичну цінність добового раціону харчування: його калорійність, вміст білків, жирів і вуглеводів. Калорійність добового раціону однієї особи області у 2012 р. складала 3507 ккал (у 2012р. – 3465 ккал), вміст білків у спожитих продуктах харчування становив 94 г (у 2012р. – 93 г), жирів –146 г (у 2011р. – 139 г), вуглеводів – 444 г (у 2011р. – 448 г).
Ганна Лучківська
заступник начальника управління-начальник
відділу обстежень умов життя домогосподарств управління обстеження домогосподарств ГУС
тел.3-71-39