Як не заразитися, споживаючи влітку вироби з м’яса?
Особливо обережними радять бути влітку, коли дуже популярним є приготування м'ясних страв (шашлики, стейки, грилеві ковбаски) на пікніках...
Вперше за 20 років цього року у сусідньому з Ужгородом Львові зареєстрований випадок захворювання на теніаринхоз (бичачий ціп'як). Читайте поради лікаря-паразитолога про те, як вибирати та готувати м’ясо, аби не заразитися небезпечними паразитами.
Часто причиною виникнення теніаринхозу є вживання м'яса, яке було придбане на ринках та не пройшло термічної обробки, пояснюють медики.
«Групу ризику» на захворювання ціп'яком становлять працівники боєнь та ковбасних цехів, а також кухарі та домогосподині, які куштують сирий фарш при приготуванні їжі.
Фахівці радять бути особливо обережними влітку, коли дуже популярним є приготування м'ясних страв (шашлики, стейки, грилеві ковбаски) на пікніках.
Щоб уникнути зараження паразитами, лікар-паразитолог відділення організації епідеміологічних досліджень Держсанепідем служби у Львові Осип Бегей радить дотримуватися таких простих правил безпеки:
– м'ясо та м'ясні продукти купувати тільки в магазинах, а не на стихійних ринках;
– при купівлі м'яса на ринку слід вимагати наявність документа про проведення ветеринарно-санітарної експертизи і перевіряти, чи є на м'ясі клеймо;
– вживати в їжу слід тільки добре проварене і просмажене м'ясо (критичними температурами для яєць паразтів є +60 та +70°С);
– в процесі приготування м'ясних страв не пробувати сирий фарш.
За матеріалами прес-служби Львівської міської ради