У скільки обійдеться мешканцям Закарпаття зробити запаси на зиму?
«По чім капуста, перець, цибуля?», – сьогодні ці питання чи не найактуальніші в родині кожного жителя Закарпаття. Чим ближче до зими, тим гарячіше стає на місцевих ринках та в супермаркетах. Краяни скуповують овочі для своїх погребів – аби взимку було чим поласувати. Тож у скільки обійдеться цьогорічна квашена капуста та де й що можна придбати дешевше – намагалася з’ясувати «Закарпатка».
Кмітливі господині мають у голові чимало рецептів «закладок». Але основне, що має бути в кожній коморі, – квашена капуста та чоломада, тому в пошуках нижчих цін на інгредієнти згаданих різносолів бігають усі закарпатці.
Однозначно, що найдешевше все необхідне можна придбати на оптовому ринку в Мукачеві: тут ціни традиційно відсотків на 15 – 20 нижчі, ніж на інших торговищах краю. В Ужгороді найнижчі ціни на «п’яному» ринку, відтак на «Білочці» та на ринку по вул. Краснодонців.
Основний інгредієнт, який шукають, – капуста. Якщо купувати її вроздріб, то виходить по 2,70 – 3 грн. за кіло, а ось гуртові ціни (мінімум 10 кг) приємно тішать: 1,30 – 1,50 грн. за кілограм знайти реально навіть у столиці області. У Мукачеві, особливо під кінець базарного дня, можна сторгуватися й за 1 гривню.
Порівняно з минулим роком цьогоріч трішки дорожчою (відсотків на 10) є морква: 4,5 – 5 грн. за кіло. Перець уродив добре, та все ж дешевше, ніж за 2-3 грн., ще слід пошукати. Що стосується інших овочів, то ціни на них такі: гострий перець коштує від 8 – 10 гривень за кілограм, часник – до 25 гривень. А ось за цибулю, без якої не обійдеться жоден рецепт, просять у межах 6 гривень за кілограм. Хоча в тому ж Мукачеві можна знайти й трішки дешевше. До чоломади багато хто додає й зелені помідори. Якщо не маєте їх на власному городі, то доведеться викласти не менше, ніж 2,5 грн. за кілограм. Не варто забувати й про буряк – доволі популярний серед краян продукт. На ринках області він обійдеться в 4–5 гривень за кіло.
Активно скуповують закарпатці в ці дні й картоп-лю. За кілограм «другого хліба» на ринках Ужгорода просять від 3,50 до 5 грн., оптом можна знайти й по 2,50. Це теж дорожче, ніж торік. Загалом картопля по Україні порівняно з 2012-м зросла в ціні в середньому на 50 – 60 відсотків. Причина, кажуть фахівці, непередбачуваність урожаю.Так, позаторік картопля була «золотою», бо вродило мало; торік сільськогосподарські виробники насадили багато, вродило чимало, тож ціни по всій країні знизилися до рекордних мінімумів; цьогоріч, відповідно, враховуючи тенденції-2012, садили вже менше, тож знову маємо недобір. Ніяк із тією кар¬топлею не вгадати...
Щодо супермаркетів, то в них запасатися на зиму майже не варто – зазвичай ціни тут вищі за ринкові відсотків на 10 – 15. Хоча в магазинах іноді теж можна зловити акційний момент, правда, для цього потрібно буквально щодня до них заходити...
Дмитро ГОНЧАР, "Закарпатська правда"