Виходити з Різдвяного посту, як і з Великоднього, треба поступово. Організм, який відвик від тваринних жирів і білків, буде вам за це вдячний.
Все за правилами Правила Посту придумані сотні років тому, і якщо скрупульозно їм слідувати, то можна уникнути стресу, яким для організму є будь-яка різка зміна режиму харчування.
Так, останній тиждень перед Різдвом - найсуворіша. Дозволені лише жири рослинного походження. Однак раціон Новорічної ночі і пари наступних за нею постноворічний днів не вписуються не тільки в канони Посту, але і в концепцію здорового харчування взагалі. Однак будемо вважати, що критичний момент успішно подолано, і до 6 січня ти підходиш без нічого.
Різдвяне меню Не даремно християни ввели традицію подавати до Різдвяного столу 12 пісних страв. При всій своїй святковості та калорійності вони необтяжливі для травної системи.
Візьми на замітку:
• Вареники з капустою і картоплею • Соління (квашена капуста, маринована морква і буряк, огірки та помідори) • Салат з буряка з чорносливом і горіхами • Вінегрет • Овочеві голубці • Печеня з картоплею та грибами • Капусняк • Запечена у фользі чи на грилі риба. Головна страва Святвечора Крім свого особливого ритуального значення, кутя корисна і навіть цілюща. Адже в її основі - злакові культури (пшениця, ячмінь або рис). Їх відварюють і заправляють товченим маком, горіхами, медом та родзинками. Злаки корисні тим, що в них - повним-повнісінько рослинного білка, вітамінів групи В і клітковини. А в заправці - і бета-каротин, і вітаміни (В, С, Е, К, РР), і мікроелементи (калій, кальцій, магній, залізо).
Зайвим буде говорити про те, що раблезіанський бенкети з нагоди закінчення Посту перекреслюють довгі дні стриманості і смиренності, не кажучи вже про їх згубний для здоров'я дії. Тому повертатися до звичного раціону необхідно поступово (і без застіль із випивкою!).
По-перше, їсти маленькими порціями і часто.
По-друге, потрібно посилити водоспоживання.
По-третє, краще уникати жирної їжі. А якщо пристрасть по домашньої ковбаси пересилює, то вже компенсую шкідливість важкої їжі легкими овочевими салатами, заправленими лимонним соком.
По-четверте, ранок кожного дня зустрічати склянкою води і йогуртом (краще - домашнього приготування!) По-п'яте, не налягати на алкоголь. Мартіні, ігристі вина, ром, вершковий лікер, так популярні в дні зимових свят, краще замінити сухим вином або парою чарок чистої горілки.