Різдво – одне з найвеличніших свят, його з нетерпінням чекають і дорослі, і діти.
Воно пов’язане з певними традиціями. Із 28 листопада по 7 січня триває різдвяний піст. В цей час люди відмовляються від усіляких гулянь, м’ясних страв та спиртних напоїв. Зате на Різдво Христове усі харчові табу знімаються і віруючі можуть вживати не лише рибу, але й м’ясо і все інше. Оскільки різдвяний піст триває більше місяця, то організм людини поступово втрачає здатність перетравлювати білки тваринного походження. Але позитив у тому, що цей піст переноситься простіше, адже щойно закінчися сезон свіжих овочів та фруктів і організм ще не втратив накопичених вітамінів.
За порадами, як вийти правильно з посту без шкоди для організму, «Новини» вирішили звернутися до лікаря-гастроентеролога вищої категорії поліклінічного відділення Закарпатської обласної клінічної лікарні Еліни Ізай.
Вона насамперед радить людям, котрі тримали піст, вживати їжу маленькими порціями, але не рідше чотирьох разів на день і в міру, інакше реанімаційні відділення не зможуть прийняти всіх хворих від переїдання. Під час посту організм пристосувався до перетравлення рослинної їжі, тож перехід на білки тваринного походження, а це зокрема м’ясо, стане для шлунка ніби стресом. Тому в перший день після посту краще вживати не смажене м’ясо, а варене, тушковане та запечене. З першого або другого дня після посту включайте в меню кисломолочні продукти — кефір, ряжанку, йогурт. Випивайте на ніч склянку кефіру — це корисно для кишечника. Потім поступово включайте в раціон незбиране молоко, масло, сир, вершки…
Не слід забувати і про рослинну їжу, до якої організм уже призвичаївся за час посту. Адже вживання великої кількості клітковини корисне цілий рік. Тож їжте більше овочів і круп, особливо, якщо не можете похвалитися абсолютно здоровим шлунковокишковим трактом.
Також слід побільше вживати рідини — мінеральну негазовану воду, соки, чаї та різноманітні компоти домашнього консервування. Необхідно уникати газованих забарвлених напоїв. Корисно також щодня випивати натуральні свіжоприготовані соки. Але і з ними також не можна переборщити. Думка, що чим більше, тим краще — хибна. Адже від надміру випитого соку може підвищитись кислотність у шлунку, загостряться хронічні хвороби органів травлення. Дуже корисно пити натуральні соки людям з надмірною вагою.
Особлива обережність необхідна під час вживання спиртних напоїв. Оскільки отруєння алкоголем займає перше місце серед госпіталізації у святкові дні. Спиртне взагалі не слід споживати без їжі.
Під час застілля корисно прийняти сорбенти — ентеросгель, активоване вугілля, біле вугілля та навіть білок курячого яйця. У цьому випадку токсини менше будуть всмоктуватись у кров і можливість отруєння алкоголем зменшиться у рази.
Надія САРАНА, "Новини Закарпаття"
05 січня 2013, 12:12 KARPATNEWS.in.ua — Новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України