З одного боку, молоко — простий і звичний продукт, а з іншого? Щодо його якості існує аж надто багато міфів. Деякі споживачі вважають, що все молоко, яке продається в нашій торговельній мережі, дають не корови, роблять його із якогось штучного порошку. Завдяки такій добавці воно не скисає. Ще один міф — більшість української молочної продукції виготовляють із використанням рослинних жирів та інших замінників. «Урядовий кур’єр» дослідив найбільш розповсюджені міфи про молоко та з’ясував, чи є в них хоч частка правди.
Несмачне і не домашнє
Розпочнемо з того, що навіть порошкове молоко не варто називати штучним. Адже сухе молоко отримують, висушуючи звичайне натуральне, при цьому всі корисні речовини в продукті залишаються.
У всьому світі сухе молоко використовують навіть для приготування дитячого харчування, вимоги до якого, за традицією, суворіші, ніж до продуктів для дорослих. Тому у використанні якісного сухого молока для виготовлення молочних продуктів немає нічого поганого. Найчастіше таку сировину використовують узимку. Звісно, що виробник повинен про це повідомляти споживачів, вказавши на етикетці, яке саме молоко вироблено. Якщо це молоко із порошку, на етикетці має бути написано, що воно відновлене.
Ще один міф стосується рослинних олій. Оскільки за часів незалежності в Україні поменшало корів, а кисломолочних продуктів побільшало, то чимало людей підозрюють виробників у фальсифікації продукції, приміром, у додаванні пальмової олії. Проте, як переконують фахівці, молоко — не той продукт, який найчастіше фальсифікують рослинними оліями.
— Ми неодноразово перевіряли молоко, проте цього разу вирішили з’ясувати, наскільки воно якісне в регіонах. Для цього дослідили схід (Кривий Ріг) та захід (Львів), — розповідає керівник центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — В тестуванні молока Криворізького регіону взяло участь 12 зразків, з яких 10 — промислового виробництва («Добриня», «Добряна», «Злагода», «Весела ферма», «Слов’яночка», «Славія», «Хуторок», «Ведмедик чарівник», «Доня», «Ясне сонечко») і два — куплених на базарі.
Результати досліджень неприємно вразили фахівців. Обидва «домашніх» молока мали підозріло стандартну жирність 2,5% і 3,2%. І що найцікавіше, в одному із цих зразків експерти знайшли… рослинні олії. В домашніх умовах додати їх у молоко неможливо! Вочевидь цей продукт якимось дивним чином із заводу потрапив на базар.
— Я добре пам’ятаю бабусю, у якої купував молоко для дослідження, — згадує Валентин Безрукий, — в якому потім виявили рослинну олію. Тож зрозуміло, що бабуся якось дістала заводську продукцію і продає її, називаючи домашньою. Також рослинну олію виявили у двох магазинних зразках — «Доня» і «Ясне сонечко». Соду і аміак цього разу в молоці не знайшли.
Із мікробіологічних показників у молоці перевірили загальну кількість мікробного числа, кишкову паличку, антибіотики і сальмонелу. Серед перерахованих показників порадували лише результати, отримані при перевірці на наявність сальмонели. Цей патогенний організм не виявили в жодному із зразків. Щодо мікробного числа перевищення зафіксували у шести зразках: в обох екземплярах, куплених на базарі, а також у молока промислового виробництва «Хуторок», «Ясне сонечко», «Ведмедик чарівник», «Доня». В цих самих шести зразках була й кишкова паличка.
В молоці «Доня» фахівці знайшли ще й антибіотики. Останнім часом на такі добавки експерти натрапляють рідко. Проте винятки все-таки трапляються. Неприємно здивувала фахівців і дегустація молока. Два «домашніх» та «Славія» мали не властивий продукту смак.
Подекуди молоко, куплене «з рук», не лише не корисне, а й небезпечне. Фото УНIAН
Без сальмонели, але з антибіотиками
Розуміючи, що в Криворізькому регіоні екологічна ситуація не дуже хороша, в пошуках якісного молока експерти вирушили на захід країни — до Львова. Для порівняльного тестування у місті Лева було закуплено 9 зразків молока: 7 магазинного («Добряна», «Молочар. Українське», «Мої корівки. Карпатське», «Молокія. Казкове», «РадиМо. Українське», «Драгобрат», «Молокія. Молочна класика») та два — купленого у бабусь на базарі. Після оцінювання маркування і пакування (молоко з базару уникло цієї перевірки) продукцію дослідили в лабораторії щодо мікробіологічних та фізико-хімічних показників, а також провели дегустацію.
До маркування молока зауважень було небагато. Некоректно вказаний склад продукту в «Молокія. Казкове». На етикетках написано, що до його складу входить лише один інгредієнт — молоко коров’яче цільне. Проте молоко, яке щодня потрапляє на заводи, не завжди однакової жирності. Щоб воно мало однакову жирність, його обов’язково нормалізують, тобто додають знежирене або вершки. Саме тому в складі молока, особливо із жирністю 2,5%, вказується — «молоко цільне, молоко знежирене». У продукті «РадиМо» також не зовсім коректно вказаний склад — «молоко коров’яче, молоко знежирене».
— Ми перевірили жирність молока та ідентифікували його походження. Цей пункт тестування молока, купленого у Львові, потішив, — переконує керівник відділу тестування центру «Тест» Ніна Кільдій. — В результаті дослідження з’ясувалося, що фактична жирність усіх зразків магазинного молока відповідала цифрам, заявленим на етикетках (з урахуванням відхилення і погрішності методу). Сторонні рослинні олії не виявили.
Також перевірили молоко щодо рівня кислотності. Зауважень щодо цього пункту не було. Аміак і соду, яких не повинно бути в молоці, але недобросовісні виробники і господині додають, щоб продукт не так швидко скисав, теж не виявили.
Перевірку щодо наявності сальмонели всі учасники як східного, так і західного регіональних досліджень достойно витримали.
Натомість антибіотики, які час від часу експерти знаходять в молоці, цього разу також були в одному із дев’яти протестованих зразків — «Молокія. Молочна класика». Фахівці припускають, що антибіотики в молоко могли потрапити із організму тварини, яку ними лікували. Звісно, лікувати тварин потрібно, але в цей час молоко не можна здавати на пункти прийому чи продавати на базарі. Так само як і не можна його використовувати для виробництва молочних продуктів.
— Звісно, молоко в торговельній мережі є як якісне, так і не дуже. Проте в жодному випадку не можна відмовлятися від його споживання, — переконує дієтолог Марина Подольська. — Адже якщо не вживати молоко та кисломолочні продукти, у людини з часом виникнуть проблеми зі здоров’ям, пов’язані з нестачею кальцію. За допомогою інших продуктів дуже важко перекрити потребу в кальції. Тож пити молоко потрібно як дітям, так і дорослим!
"Урядовий кур’єр"
25 грудня 2012, 9:35 KARPATNEWS.in.ua — Усі новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України