Усе менше часу залишається до Нового року та Різдва. Для українців це особливі свята. Тому й готуються до них заздалегідь. Головними атрибутами новорічно-різдвяного періоду є ялинка, дідух, Дід Мороз, а ще — святковий стіл. І зараз саме час подумати про те, що буде на вашому столі у Новорічну ніч та Різдво.
Отож, пропонуємо підбірку святкового меню з колекції рецептів Галини Цуканової.
Печиво "Волоські горішки"
300 г борошна, 200 г маргарину, 150 г цукрової пудри, 120 г змелених волоських горіхів, 1 столова ложка какао, півпачки порошку для печива, 2 столові ложки молока, при бажанні - ванілін або терта лимонна цедра.
Замісіть тісто, покладіть його не менш як на 2 години в холодильник. Затим формуйте кульки розміром з аличу й випікайте у спеціальних формочках-горішках. Печиво виходить надзвичайно легке й крихке. Коли охолоне, зєднайте половинки за допомогою крему. Для його приготування у 100 г молока зваріть 100 г горіхів з 50 г цукру. Дайте вистигнути. Розітріть зі 100 г вершкового масла та 100 г цукрової пудри.
Дрібне печиво
500 г борошна, 2 яйця, 1 склянка цукру, щіпка солі, 1/4 чайної ложки амонію, 1/4 чайної ложки харчової соди, 125 г маргарину чи масла, 50 г кислого молока, кефіру чи сметани, терта цедра 0,5 лимона.
Замісіть тісто, загорніть його у поліетиленовий пакет, витримайте кілька годин у холодильнику. Затим за допомогою кондитерського мішка на змащеному жиром і злегка посипаному борошном листі викладіть невелике печиво різної форми. Випікайте при середній температурі. Зберігайте до 5-7 днів у закритому посуді.
Печиво "Ягідки"
1 склянка горіхів, 50 г будь-якого печива, 20 г полуничного, малинового чи вишневого сиропу, 1 чайна ложка бурякового соку або трішки червоного харчового барвника, цукор, лимонний сік, щіпка лимонної цедри, 1 яєчний білок.
Приготуйте масу з мелених горіхів, подрібненого печива, сиропу, яєчного білка, невеликої кількості цукру, підфарбуйте її за допомогою бурякового соку, старанно вимішайте і сформуйте маленьке печиво у вигляді ягідок. Обкачайте їх у цукрі. Можете до кожної ягідки приліпити листочок самшиту або зробити "вишеньки", використавши соснові голки. Подавайте на другий день.
Печиво "Горішки"
125 г вершкового масла, 1 склянка цукрової пудри, 1 жовток, 2 білки, 20 г коньяку або рому (горілки з кількома краплями ромової есенції), 1 пачка ванільного цукру, 250 г подрібненого печива, будь-які горіхи.
Розітріть вершкове масло з цукровою пудрою, додайте яєчний жовток, збиті білки, коньяк, ванілін і товчене печиво. Вимішайте, сформуйте невеликі "горішки", обкачайте їх у мелених горіхах. Тримайте у холодильнику.
Горіхові кульки
180 г мелених волоських горіхів, 100 г цукрової пудри чи згущеного молока, 2 чайні ложки рому або горілки, ромова есенція, цедра 1 лимона, лимонний сік.
Приготуйте масу з горіхів, цукрової пудри чи згущеного молока, рому або горілки з ромовою есенцією, лимонного соку і цедри. Сформуйте невеликі кульки і викладіть їх у різнокольорові гофровані паперові капсули.
Печиво "Зірочки-сердечка"
100 г вершкового масла, 130 г цукрової пудри, 40 г меленого мигдалю чи кілька крапель мигдальної есенції, 1 яйце, 200 г борошна, 0,5 пачки порошку для печива.
Приготуйте тісто з вершкового масла чи маргарину, цукрової пудри, меленого мигдалю чи мигдальної есенції, яйця і борошна, змішаного з порошком для печива. Розкачайте його товщиною 3 мм і за допомогою спеціальних виїмок у вигляді зірочок, сердечок, ялиночок виріжте печиво, викладіть його на лист, змастіть збитим яєчним білком, посипте нарізаним мигдалем чи іншими горіхами. Випікайте при середній температурі. Готове печиво склейте по два за допомогою будь-якого кислого повидла, ванільного, шоколадного чи горіхового крему.
Горіхові тiстечка
4 яйця, 140г цукру, 120г борошна, ванiлiн. Крем: 100-120г вершкового масла, 2 жовтки, 140г цукрової пудри, 140 волоських горiхiв, арахiсу чи мигдалю, 2 ч. ложки молока, 2 ч. ложки рому чи горiлки з ромовою есенцiєю.
З половиною цукру добре збийте яєчнi бiлки, з другою половиною - жовтки. Усе обережно перемiшайте, в кiнцi додайте невеликими порцiями борошно. Випiкайте 30хв. при середнiй температурi. Охолоджений корж розрiжте на двi половини. Нижнiй корж змочiть молоком, змiшаним з ромом, затим змастiть кремом, приготованим з масла, жовткiв, цукрової пудри та мелених горiхiв. Верхнiй корж змастiть кремом та посипте горiхами.
Горіхові рогалики
280 г вершкового масла або маргарину, 140 г цукрової пудри, 140 г мелених волоських горіхів, 350 г борошна, півпачки порошку для печива.
Приготуйте пісочне тісто з борошна, масла, цукрової пудри та мелених горіхів. Яйце не потрібне, якщо тісто надто крихке, додайте столову ложку молока чи трішки сметани. Сформуйте маленькі рогалики. Печіть на слабкому вогні. Поки гарячі, обкачайте у ванільному цукрі.
Кульки з горіхів та ізюму
Почищені й підсмажені горіхи, промитий в гарячій воді ізюм без кісточок та печиво або сухарі двічі пропустіть через мясорубку, додайте ванілін або кілька крапель фруктової есенції, добре перемішайте, сформуйте кульки величиною з волоський горіх, обкачайте у цукровій пудрі або мелених горіхах.
“Рівненська газета”
20 грудня 2012, 8:58 KARPATNEWS.in.ua — Усі новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України