За радняських і пострадянських часів це вино було відоме як "Троянда Закарпаття".
У середу, 19 грудня, очільник Закарпаття Олександр Ледида відвідав виноробне підприємство «Чизай» на Берегівщині. Керівник краю оглянув виробництво, поспілкувався з підприємцями та взяв участь у презентації нової марки вина. Керівник краю побачив, зокрема, умови зберігання вина. У спеціальному сховищі з термоконтролем одночасно можуть зберігати до 8 млн. літрів напою. Підприємство наразі є одним з найбільших у краї – на 260 гектарах землі тут вирощують більше десятка сортів винограду, щорічно виготовляючи з нього 6 млн. пляшок вина. До того ж, тут повний цикл виробництва – від лози до келихів. Також у цей день презентували нову марку вина – гордість закарпатських виноробів, більше відому під назвою «Троянда Закарпаття». Тут його випускатимуть під брендом «Троянда Карпат» - це вино, до слова, вже встигло зарекомендувати себе на всеукраїнських винних виставках, отримавши кілька нагород. Відтак, обговорили і проблемні питання виробництва. Серед них – нестача родючих земель для висаджування винограду. - Так, дійсно, сьогодні на Закарпатті досі не використовуються родючі землі п’яти колишніх радгосп-заводів, - розповів Олександр Ледида. – Уже найближчим часом підніматиметься питання використання цих площ під засадження виноградом, адже питання нестачі якісного ґрунту для закарпатських виноробів залишається актуальним. Керівник краю пообіцяв максимальне сприяння у вирішенні вищезгаданого питання на всіх рівнях.
Прес-центр ОДА
19 грудня 2012, 18:43 KARPATNEWS.in.ua — Новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України