Що таке безглютенова дієта і вплив здорове харчування

Останнім часом багато говорять про користь безглютенових продуктів. Відкриваються магазини з такими продуктами. Поширюються поради від професійних дієтологів, які радять дотримуватися безглютенової дієти бажаючим скинути вагу або пацієнтам, що страждають від закрепів. Безглютеновій дієті приписують настільки цілющі властивості, що складно не зловити себе на думці про її практичність і користь. Однак у кожного продукту є свій плюс і свій мінус. Давайте розберемося разом, що таке глютен, в яких продуктах він міститься і кому безглютенова дієта призначається за життєвими показаннями.

Раф Банді, нутриціолог і фахівець Association for Nutrition: «У світі безліч людей дотримується безглютенової дієти або готують їжу з низьким вмістом глютену. На яскравому прикладі жителів Азіатських країн видно, що можна поліпшити харчування, взявши за основу рекомендації по безглютеновій дієті».

Що таке глютен?

Глютен – це еластична білкова маса, що дозволяє їжі зберігати текстуру і форму. Глютен міститься в пшениці, житі і тритікалі (суміш з пшениці та жита), а також в продуктах, до складу яких входить ячмінь: солод, солодовий оцет і пиво. Якщо знання з хімічної лабораторії перенести в кухню, то глютен знайдеться в хлібі, макаронах, печиві та булочках, в кашах, в супах, салатних заправках, пельменях і варениках, в картоплі-фрі і церковних просвирах. Глютен викликає порушення травлення, які пов'язані з порушенням всмоктування в тонкому кишечнику. Хоча б раз у житті кожен з нас стикався з ситуацією, яка називається розлад травлення. Але при целіакії маленький шматочок хліба викликає різке і тривале погіршення самопочуття.

При таких розладах лікарські засоби лише короткочасно усунуть симптоми. Докладно вивчайте інформацію перед застосуванням препарату з перевірених джерел. Такими є онлайн-довідники, наприклад сайт МедПравда, чи аналогічні портали.

Як зрозуміти, що ви не переносите глютен?

Лікарі виділяють кілька форм непереносимості глютену, деякі спостерігаються у досить великої кількості людей.

Гіперчутливість до глютену можна запідозрити, якщо після вживання пива, макаронів, пельменів або соусу починає боліти живіт і голова, здуває живіт, відзначається запор, до середини дня ви дуже втомлюєтеся. Спробуйте виключити з раціону пиво і макарони. Якщо це вирішить проблему, то у вас, ймовірно, є гіперчутливість до глютену або, іншими словами, алергія на глютен.

Целіакія або синдром мальабсорбції - серйозне аутоімунне порушення, при якому пошкоджується стінка тонкого кишечника і порушується всмоктування корисних речовин. Все це супроводжується болем у животі; пронос чергується зі стійким запором, зменшується маса тіла, але вас це не радує, тому що шкіра втрачає еластичність і на ній з'являється висип; безпричинно розвиваються носові кровотечі. Майте на увазі, ці ознаки виявляються у всіх по-різному. У деяких людей целіакія може довго ніяк не проявлятися. Але іноді досить з'їсти невеликий шматочок хліба і самопочуття різко погіршується. Це як раз той самий випадок, коли лікар пропише вам дотримуватися суворої безглютенової дієти.

Без целіакії або алергічної реакції на глютен теж можуть спостерігатися схожі симптоми. У такому випадку мова йде про нецеліакійну чутливості до глютену (НЦЧГ). Є припущення, що такий стан може бути пов'язаний з депресією і тривожністю, а також з аутоімунними порушеннями – тиреоідитом Хашимото, ревматоїдним артритом, псоріазом. За даними останніх досліджень НЦЧГ може бути пов'язана із захворюванням товстого кишечника, яке запускає імунну реакцію у вигляді алергії на глютен. Сучасні дослідження прагнуть виявити зв'язок між непереносимістю глютену і мікробіотою кишечника (дисбактеріоз), а також з сімейною схильністю і впливом зовнішніх умов життя людини.

Кому треба уникати глютену в їжі?

У значної кількості людей побічною реакцією на глютен є запор, І щоб покращити своє самопочуття, вони повинні дотримуватися дієти з низьким вмістом глютену. Від обмеження глютену в їжі краще себе почувають і ті, хто страждає від синдрому роздратованого кишечника або запалення стравоходу. Але сувора безглютеновая дієта показана тільки для людей, які страждають від целіакії або вираженою непереносимості глютену.

Як уникнути, або зменшити вживання глютену?

Обов'язково читайте етикетки перед покупкою продуктів. У країнах з високим рівнем життя на етикетках, які наклеєні на упаковки з продуктами, є спеціальні вказівки про зміст в них пшениці. У нас такої вимоги поки немає. Але крохмаль, пшениця і солод в складі завжди вказуються.

Глютен є в одній з форм лецитину, який використовується в якості емульгатора. Ми знаємо її, як харчову добавку Е 322, яка є в шоколаді, маргарині, майонезі, вафлях. Крім того, глютен є в препаратах, які продаються в аптеках без рецепта лікаря, у вітамінах, мінеральних і харчових добавках. Деякі нехарчові продукти теж містять джерело глютену. Лецитин як антиоксидант входить до складу косметичних кремів, бальзамів і помад для губ, зубної пасти, ополіскувачів для рота.

Пам'ятайте, що глютен в мікроскопічних дозах може залишатися на тостері, друшляці після того, як ви відцідили макарони, на дошках, якщо ви користуєтеся ними для нарізки і хліба, і овочів. Глютен залишається в маслі, яке застосовувалося для смаження, а також на стінках контейнерів для зберігання їжі та на посуді.

У яких продуктах глютену немає?

Глютену немає в натуральних овочах і фруктах, в бобових, молочних продуктах, яйцях і горіхах, в картоплі. З каш можна готувати гречку, рис і кіноа. Корисне свіже м'ясо і риба. При порівнянні, безглютенова дієта схожа з програмами по зниженню ваги тіла. Тому, згідно зі статистичними даними в США, від целіакії страждає близько 1,3 млн осіб, а безглютенової дієти дотримується близько 2,7 млн осіб. Однак, потрібно пам'ятати і про мінуси безглютенової дієти. Наприклад, в ній мало рослинних волокон, фолатів і кальцію. У людей, які тривалий час дотримуються безглютенової дієти, вище ризик розвитку захворювань серця і судин. Тому, перш ніж прийняти рішення про перехід на безглютенову дієту, знайдіть хорошого фахівця і обговоріть з ним проблему.

Пам'ятайте, що за однією ознакою діагноз встановити неможливо, а безглютенова дієта не підміняє здорове харчування.

Статтю підготували лікарі видання МедПравда, свідоцтво про реєстрацію від 5.07.2019.


Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.