На Берегівщині вдев'яте провели Фестиваль леквару (ФОТО)
В селі Геча
В селі Геча на Берегівщині вже вдев'яте організували фестиваль варіння леквару.
Історія сливового джему на Закарпатті, а саме в селі Геча, має давню історію. Люди похилого віку в селі розповіли, що початок приготування сливового леквару почався на початку ХІХ століття.
Сливовий джем має велике значення у повсякденному житті селян і нині. Готувались не тільки десерти, тістечка, колачі та багато іншого.
В тому числі шкварені ладки, варене тісто на пару, листові рогалики, пончики з джемом, млинці з джемом, вареники, макарони зі сливовим лекваром, мамалига з лекваром та інші.
Варення сливового леквару мало національну функцію об'єднуючи селянську громаду. На урочистому відкритті вітальним словом виступив голова села Мештер Ондраш, Брензович Ласло, голова КМКС, Vass György, консул Угорщини в місті Берегові, Тілкі Атілла, депутат угорського парламенту.
Учасників фестивалю - серед них було багато туристів з різних областей Україні - чекала різноманітна розважальна програма.
Джерело: Голос Карпат