За рік вареники з м'ясом виросли в ціні на 27%
У 2017 році вони коштували 89,5 грн, а в цьому - 113,9 грн
За останній рік вареники з м'ясом стали менш доступними практично для всіх українців. Їх вартість за рік зросла на 27%, а середня зарплата тільки на 24%. Про це пише директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.
"Ми взяли найпростіший рецепт вареників з м'ясом для того, щоб на вечерю нагодувати середньостатистичну українську сім'ю. Тісто: 800 г пшеничного борошна вищого сорту, 200-250 мл води, 1 чайна ложка солі. Начинка до вареників: 300 г свинини, 300 г яловичини, 50 г вершкового масла, 1 чайна ложка солі, 2 щіпка чорного меленого перцю. Піджарка: по 150 г цибулі і українського сала. Готові вареники додаємо 250 р сметани і піджарку", - пише Дорошенко.
За даними Держслужби статистики на травень 2018: 800 г борошна коштувало 7,9 грн; 300 г свинини - 34,6 грн; 300 г яловичини - 37,3 грн; 50 г вершкового масла - 9,1 грн; 150 г цибулі і сала відповідно 1грн і 10,8 грн; 250 г сметани - 13,2 грн.
За тією ж офіційною статистикою в травні минулого року: 800 г борошна коштувало 7,6 грн; 300 г свинини - 26,3 грн; 300 г яловичини - 29,9 грн; 50 г вершкового масла - 7 грн; 150 г цибулі і сала відповідно до 1,4 грн і 6,3 грн; 250 г сметани - 11 грн.
Таким чином, українські вареники з м'ясом, піджаркою і сметаною за рік подорожчали на 24,4 грн, або на 27%.