Українські виробники приховують використання пальмової олії у продуктах харчування
Український виробник зобов'язаний вказувати на етикетці всі інгредієнти в складі своєї продукції, в тому числі і пальмову олію. На практиці - все інакше. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, передає УНН.
“В Україні виробники зловживають не використанням олії, а тим, що не вказують, що вона є у складі. Покупець впевнений, що купує 100% вершкове масло, а на справді це може бути спред, у якому 30% пальмова, або інша рослинна олія. Тобто відбувається обман покупця. І це є масовим явищем”, — підкреслив він.
Експерт додав, що пальмова олія — шкідлива для здоров’я. Інгредієнт заборонено додавати до дитячого харчування, нагадав О.Дорошенко.
А тим часом, Україна не збавляє темпів імпорту пальмової олії.
Всього за два місяці поточного року наша країна імпортувала 29,3 тис. тонн пальмової олії.
Тим часом, БПП і Опоблок публічно заявили про готовність обмежити використання пальмової олії в Україні на законодавчому рівні.
У свою чергу Радикали зареєстрували законопроект, який пропонується заборонити використання шкідливого інгредієнта у продуктах харчування.
За словами народного депутата Сергія Тригубенка, стрімке зростання показників імпорту “пальми” є наслідком дії мораторію на перевірки підприємців. Також це той показник, який обґрунтовує високий рівень фальсифікату молочної продукції в Україні, вважає політик.
“Сукупність таких факторів, як відсутність контролю, зростання курсу долара і бідність споживача „спонукають“ виробника шукати шляхи здешевлення готової продукції”, — сказав він, зазначивши, що для здешевлення якраз і використовують пальмові жири, замість тваринних.