18 січня: Голодний Святвечір та його традиції

Сьогодні, 18 січня, проходить святкування Голодної куті. Це святкування урочисто завершує низку різдвяно-новорічних свят. Голодну кутю також називають голодний Святвечір чи друга Вілія.

Чому кутя називається голодна?

Тому що весь день напередодні Водохреща люди дотримуються суворого посту і не можна їсти до моменту сходження вечірньої зорі.

У святковому меню пісні страви, такі як вареники з капустою, гречані млинці, пампушки, рибні страви, пісний борщ і т.д., з напоїв узвар, ну і звичайно ж сама кутя заправлена медом, маком та горіхами.

Після того як святкова вечеря закінчена, згідно з традиціями необхідно «прогнати» кутю. Для цього раніше виходили на вулицю і розбивали об ворота горщик, в якому кутя варилася, примовляючи при цьому:

Утікай, кутя, з покуття,

Узвар, іди на базар,

Паляніці, залишайтесь на полиці,

«Дідух» — на теплий дух,

Щоб кинути кожух.

У деяких джерелах збереглися відомості, що навіть запорізькі козаки на Січі кутю проганяли, але робили це особливим способом — вони піднімали стрілянину.

По суті, голодний Святвечір являє собою готування до святкування свята Хрещення. Це великий та важливий день для християн, так як Іоанн Предтеча хрестив Ісуса Христа в річці Йордан саме в цей день.

Джерело: Медпросвіта


Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.