18 січня: Голодний Святвечір та його традиції
Сьогодні, 18 січня, проходить святкування Голодної куті. Це святкування урочисто завершує низку різдвяно-новорічних свят. Голодну кутю також називають голодний Святвечір чи друга Вілія.
Чому кутя називається голодна?
Тому що весь день напередодні Водохреща люди дотримуються суворого посту і не можна їсти до моменту сходження вечірньої зорі.
У святковому меню пісні страви, такі як вареники з капустою, гречані млинці, пампушки, рибні страви, пісний борщ і т.д., з напоїв узвар, ну і звичайно ж сама кутя заправлена медом, маком та горіхами.
Після того як святкова вечеря закінчена, згідно з традиціями необхідно «прогнати» кутю. Для цього раніше виходили на вулицю і розбивали об ворота горщик, в якому кутя варилася, примовляючи при цьому:
Утікай, кутя, з покуття,
Узвар, іди на базар,
Паляніці, залишайтесь на полиці,
«Дідух» — на теплий дух,
Щоб кинути кожух.
У деяких джерелах збереглися відомості, що навіть запорізькі козаки на Січі кутю проганяли, але робили це особливим способом — вони піднімали стрілянину.
По суті, голодний Святвечір являє собою готування до святкування свята Хрещення. Це великий та важливий день для християн, так як Іоанн Предтеча хрестив Ісуса Христа в річці Йордан саме в цей день.
Джерело: Медпросвіта