Обсяги виробництва легальної горілки продовжують падіння
За 7 місяців 2017 року в Україні скоротилося виробництво горілки з вмістом спирту менше 45,4% практично на 19%.
Про це повідомила Державна служба статистики, передає УНН.
У січні-липні 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року обсяг виробництва зменшився на 18,9% - тобто до 7,3 млн. декалітрів.
Виробництво коньяку і бренді зменшилося на 19,4% - до 1,05 млн. декалітрів. При цьому, в липні було вироблено горілки 897 тис. дал, що на 4,2% менше, ніж в червні, та на 12,1% менше, ніж в липні 2016 року. Коньяку і бренді за липень 2017 року було вироблено 143 тис. дал, що на 12% перевищує показник червня поточного року і на 1,8% менше показника липня 2016 року.
Як повідомляв УНН, за останні три роки легальне виробництво горілки скоротилося в півтора рази.
За оцінками експертів, на сьогоднішній день рівень тінізації алкогольного сектора, за різними даними, становить від 50% до 70%. При цьому провокують тінізацію алкогольного ринку в Україні високі акцизи і необгрунтовано дорогий спирт.
Разом з тим, нещодавно Кабмін ініціював чергове підвищення акцизних ставок на алкоголь на 11,2%. Хоча ще в квітні поточного року глава КМУ В.Гройсман заявив, що уряд не планує переглядати акцизи на алкоголь до кінця цього року. Підняття акцизів, згідно з прогнозами економістів, збільшить частку контрафакту і контрабанди на ринку алкоголю до 35%.