Про можливу небезпеку полуниць

Небезпеку рослинної продукції, в тому числі ранньої, оцінюють за багатьма показниками, в тому числі за вмістом нітратів.

В продукції рослинництва  завжди є нітрати, що надходять до неї з грунту, підземних вод, а також з атмосферного повітря.   Нітрати - це сполука азоту, який вважається елементом росту всього живого.  Частина нітратів в організмі людини  перетворюється на нітрити – отруту, яка блокує  дихання клітин.  Тому шкідливими  є не просто нітрати, а їх надмірна концентрація в овочах, фруктах,  і в першу чергу таких, що споживаються у сирому вигляді.

У всіх  ягодах, враховуючи полуницю, вміст нітратів не нормується. Це перш за все пов'язане з тим, що в такій продукції рослинництва нітрати не накопичуються.

Полуниця може бути небезпечною, що пов'язане з наявністю на поверхні ягід патогенних мікроорганізмів, яєць гельмінтів, які частіше за все і стають  причиною біди після вживання забрудненої продукції.  Вживання забрудненої будь-якої ягоди (полуниця не виключення) без попередньої обробки  може призвести  до розвитку інфекційних хвороб кишкової групи (дизентерія, сальмонельоз та інші), гельмінтозів.  При цьому найбільш вразливими є діти дошкільного віку та  люди похилого віку.

Будьте обережні! Головне правило безпеки такої смачної продукції – ретельне  її миття перед вживанням в їжу,  і бажано,  під проточною  водою питної якості.


Інші публікації

У тренді

karpatnews

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на karpatnews.in.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на karpatnews.in.ua

© Новини Закарпаття, Ужгорода, Мукачева та України на KarpatNews. All Rights Reserved.