Про можливу небезпеку полуниць
Небезпеку рослинної продукції, в тому числі ранньої, оцінюють за багатьма показниками, в тому числі за вмістом нітратів.
В продукції рослинництва завжди є нітрати, що надходять до неї з грунту, підземних вод, а також з атмосферного повітря. Нітрати - це сполука азоту, який вважається елементом росту всього живого. Частина нітратів в організмі людини перетворюється на нітрити – отруту, яка блокує дихання клітин. Тому шкідливими є не просто нітрати, а їх надмірна концентрація в овочах, фруктах, і в першу чергу таких, що споживаються у сирому вигляді.
У всіх ягодах, враховуючи полуницю, вміст нітратів не нормується. Це перш за все пов'язане з тим, що в такій продукції рослинництва нітрати не накопичуються.
Полуниця може бути небезпечною, що пов'язане з наявністю на поверхні ягід патогенних мікроорганізмів, яєць гельмінтів, які частіше за все і стають причиною біди після вживання забрудненої продукції. Вживання забрудненої будь-якої ягоди (полуниця не виключення) без попередньої обробки може призвести до розвитку інфекційних хвороб кишкової групи (дизентерія, сальмонельоз та інші), гельмінтозів. При цьому найбільш вразливими є діти дошкільного віку та люди похилого віку.
Будьте обережні! Головне правило безпеки такої смачної продукції – ретельне її миття перед вживанням в їжу, і бажано, під проточною водою питної якості.