Смаколики закарпатського краю — рай для гурманів (фото)
Так, до справи, або краще сказати - до столу!
Багато туристів, відвідавши один раз в Закарпатті, назавжди закохуються в колорит місцевої кухні, пише Юлія Давидова, Закарпатський кореспондент
Адже кухня Срібної Землі унікальна і неповторна, як і сама природа! Від різновидів тутешніх солодощів і смакоти розбігаються очі.
Сьогодні Закарпатський кореспондент розповість, якими закарпатськими стравами можна насолодитися і в який куточок чарівної області слід рухатися за "смаколиками"
Так, до справи, або краще сказати - до столу!
Кращий сир можна знайти в Міжгір'я та його околицях, смачний бограч Вам запропонують на Берегівщині. Перечинщина славиться жаб'ячими лапками, Хуст - своєю фореллю, на Рахівщині та Тячівщині можна знайти банош і токан з "румунським акцентом", а за медом і пилком краще відвідати безкраї пасовища Воловецького району.
Якщо відправитися в найближчий, Ужгородський район, то напевно тут найбільш відомим на всю Україну є селище Велика Добронь, що розташований неподалік від міста Чоп. Тут ви знайдете кращу п Апріка, приправу, яка додає незвичного смаку страв.
Виноградівський, Іршавський райони та місто Ужгород - з єврейським «присмаком»: маца (тонкі коржі з прісного тіста), цимес (десертне солодке овочеве рагу), човлент (особлива суботня блюдо, основу якої становить суміш з м'яса, квасолі і картоплі).
Розповідаючи про Виноградівський та Берегівський райони, варто згадати бограч-гуляш (традиційне перше блюдо угорської кухні з м'яса, копченостей, квасолі, картоплі, солодкого перцю, паприки та спецій), боб-льовеш (суп з квасолею і галушками), паприкаш (м'ясо тушковане з стручковим перцем), крекезет (сир з прянощами). Саме через наближення до угорському кордоні кухня цих районів взяла найкращі страви угорців.
Якщо вам захочеться приготувати бограч, то для цього знадобляться: телятина або не дуже жирна свинина, свинячий жир або бекон, цибуля ріпчаста, морква, паприка, сіль, перець, часник за смаком, картопля, перець гіркий, помідори, томатна паста, багато зелені .
Важливо пам'ятати, що це м'ясну страву, тому м'яса в бограч має бути багато.
У румунській частині регіону, тобто на Тячівщині та Рахівщині для туриста розкриються тонкощі "міксу" угорської, румунської, української та русинської кухні: банош, гівеч (овочеве або м'ясне рагу), зама ку фасоле (суп з квасолею).
На Закарпатті та, зокрема, в гірських районах великою популярністю користуються страви саме з кукурудзяного борошна. Так токана ку бринза і банош за давньою закарпатською традицією готують чоловіки. Для баноша потрібні вершки (або овеча сметана) і кукурудзяна мука. Його потрібно постійно помішувати за годинниковою стрілкою і обов'язково дерев'яною ложкою.
У Міжгірському районі розвинене тваринництво. Тому основний акцент у старовинній верховинської кухні роблять на г уцульской бринза (овечий сир). У меню багатьох ресторанів, обов'язково знайдеться картопля з бринзою або салат заправлений бринзою. Також район знаменитий токаном із бринзою, "підбиття" квасолею, різними стравами з білих грибів і свинячих реберець.
Перечинщину прославив селище Тур'я-Ремета. Це пов'язано з тим, що під час війни в 1812 році, багато французів проходили через цю місцевість і осіли на цій території. Тому тут почали створюватися традиції французької кухні. Так, в даний час в одному з місцевих кафе можна спробувати жаб'ячі лапки і черепаховий суп..
А ось кухня Березнянщини (словацька частина Закарпаття), поповнилася палацінками (солодкі млинці з лекваром), кремзликами (оладки з картоплі), Стиранко - смаженим сиром (який дуже поєднується з вином) і страпачки (капустяні галушки, також так називають один із способів приготування галушок). Основні інгредієнти страви - картопля, пшеничне борошно, квашена капуста і солонина).
Також на Закарпатті можна скуштувати страви з Німеччини. Тут прижилися шовдарь (свинячий окіст, що готується на Пасху), ковбаски і галушки.
Для того, щоб поласувати подібними гастрономічними родзинками варто відвідати села Бородівка, Загаття та Підгородь, що на Мукачівщині.
Однозначно, не можна не згадати, що закарпатська земля благодатна для виноградарства. Закарпатці здавна вирощують різні сорти винограду. Найсмачніші і прекрасні вина можна спробувати в селі Середнє, що на Ужгородщині, також келихом ароматного вина Вас пригостять у Виноградівському та Берегівському районах. А от щоб спробувати Анісівка треба поїхати знову ж на кордон з Румунією - на Тячівщину або в село Грушево.
Отже, закарпатська кухня багата на різні смаколики, тому для того, щоб поласувати ними, - варто відвідати цю благодатну землю. А гостям тут завжди раді!