Рубрика: Суспільство

02 вересня

Ужгород: У словацькій школі №4 готують "смачно, як у мами" (ФОТО)

foto

Новий навчальний рік приносить чимало хвилювань не тільки учням, але й їхнім батькам. Рідня школяра турбується про успішність свого дитяти у навчанні, його всебічний розвиток, здоров’я та повноцінне якісне харчування.

Як в Ужгороді відкривали словацьку ЗОШ № 4 (ВІДЕО)

Новий навчальний рік приносить чимало хвилювань не тільки учням, але й їхнім батькам. Рідня школяра турбується про успішність свого дитяти у навчанні, його всебічний розвиток, здоров’я та повноцінне якісне харчування.

Всі ці пункти є тісно взаємопов’язаними та відіграють чи не найважливішу роль в гармонійному формуванні дитини.

Нагадаю, що першого вересня в обласному центрі Закарпаття урочисто відкрили реконструйовану словацько-українську школу №4 і Центр словацької культури. У події взяли участь міністр МНС України Віктор Балога, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Словаччині Олег Гаваші, голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, інші посадовці та гості зі Словаччини.

Реконструкція закладу тривала кілька років і активізувалася в останні місяці завдяки дієвій співпраці обласної та міської влади. На сьогодні цей навчальний заклад офіційно є ЗОШ №4 з поглибленим вивченням словацької мови й має всі умови для виховання і навчання дітей. Наразі учнями оновленої школи є 249 дітей, з якими працюватимуть близько 30 педагогів. 18 школярів цьогоріч – першокласники й саме їм надали право першими увійти в заклад. В оновленій будівлі діятиме, окрім навчального закладу, і Словацький культурний центр. Також , окрім цього та чистеньких, затишних класів, залу, на дітей чекає новенька їдальня, якою Ужгородська міська рада довірила опікуватися приватному підприємцю Марії Михайлівні Грицищук. І не дарма. У цієї жінки за плечима 25 років стажу у сфері дитячого харчування. На сьогодні, Марія Михайлівна керує ще й їдальнями ужгородських ЗОШ №3 та №6.

Відповідно до тендеру фонду комунального майна вона виграла конкурс на право орендувати приміщення ЗОШ №4 для забезпечення гарячим харчуванням школярів. Тендер проходив 30 серпня цього року. І переможця обрали за суворими критеріями, в основу яких було закладено багаторічний досвід роботи у сфері харчування та за професіоналізм з багаторічним стажем.
Більш детальніше розповісти про свою роботу пані Марія люб’язно погодилася після урочистого відкриття словацько-української школи №4.

— Маріє Михайлівно, скільки на сьогодні дітей, ваших майбутніх відвідувачів, навчається у початкових класах новоствореної школи?Як підготовлена їдальня для того, аби діти вже з перших днів мали можливість в ній харчуватися?

— Щодо малих діточок, то їх у навчальному закладі навчається майже 160 учнів 1-4 класів. Їм держава своєю постановою забезпечує гаряче раціональне харчування. А доросла школа, це 5-11 класи, налічує приблизно 300 школярів.

Стосовно підготовки шкільної їдальні, то скажу Вам відверто, що ми всіх учнів молодших класів та старших школярів від 1 вересня забезпечуємо гарячою буфетною продукцією. Це і відбивна з м’яса, і котлети курячі, і стрази, соки, чаї та різноманітні безалкогольні напої тощо.

— Зважаючи на Ваш багаторічний досвід, хочу запитати: чи не важко Вам працювати у сфері дитячого харчування?... Адже Ви, забезпечуючи годування дитини, в немалій мірі берете на себе відповідальність за її здоров’я. Батьки повністю довіряють Вам своїх дітей і їх здоров’я.

— Ви правильно зауважуєте, що довіра батьків є показником успішності нашої роботи. Тому ми докладатимемо усіх своїх зусиль для того, щоб праця нашого колективу задовольняла як керівництво школи, вчителів та учнів, так і їхніх батьків. У сфері дитячого харчування обов’язково повинні бути люди, котрі люблять свою роботу, уміють її виконувати і є надзвичайно відповідальними. Це я Вам кажу не тільки як знавець кухарської справи, але й як мати двох дітей та молода бабуся.

— Пані Маріє, скільки сьогодні в середньому коштує шкільний обід?

— Наразі вартість обіду, згідно із затвердженими нормами сесії Ужгородської міської ради, становить 3 гривні 30 копійок. Враховуючи нинішній час, вартість продуктів, це занизька ціна. Але я думаю, що ми попрацюємо з учнівським, вчительським колективами і міським управлінням освіти, аби трішки збільшити вартість обіду. Адже, щоб було якісне, повноцінне та раціональне харчування, однозначно, цінну обіду потрібно підвищити, бо продукти дорогі.

— Які ж складові нинішнього шкільного обіду?

— Шкільний обід складається із свіжого салату; із якісного гарячого супа, яке можна корегувати, враховуючи побажання учнів, їхніх батьків і вчителів, а також з другого, котре обов’язково є м’ясним, чи рибним. У ньому присутні й овочеві страви та свіжих соків і шматочків хліба. Окрім обіду, ми пропонуємо також і буфетну продукцію, де є випічка.

— Чи входять у меню дієтичні страви?

— Обов’язково. У моєму штаті є лікар-дієтолог, який бере участь в розроблені меню та враховує статус наших учнів, що мають право обідати в нашій їдальні. І тому, в меню є й дієтичні страви.

— Маріє Михайлівно, у вашому закладі обіди кожного дня різні?

— Так, різні. У нас обіди складаються із затвердженого міською санепідемстанцією циклічного меню, яке має 2 варіанти. Варіант «а» – це 3,30, який ми готуємо для діточок згідно постанови міської ради. Та варіант «б» – покращений варіант. Його ціна становить не більше 6-8 гривень та формується за бажанням дітей та батьків.

— А який графік роботи вашої їдальні?

— Ми працюємо з 8 години ранку до 16:00 за київським часом.

— Чи має можливість дитина, яка не встигла поснідати вдома, вже, до прикладу, о 8.15 купити щось для себе раненько, аби попоїсти?

— Звичайно . Адже, ми тут для того, щоб дитину напоїти теплим чаєм, дати їй можливість перекусити теплою булочкою, салатиком, бутербродиком та іншою продукцією харчування, що є в асортименті нашої їдальні.

— А які до прикладу салати дітям та іншим відвідувачам вашої їдальні Ви можете запропонувати?

— В основному, в нас салати із свіжих овочів: асорті, салати із капусти, бурячка та з інших натуральних овочів, які вирощенні на теренах нашого краю. Також ми пропонуємо й різні вінегрети, які допускають у дитячому харчуванні.

— Скільки у вас працює людей колективі?

— На сьогодні по штату працює троє осіб: шеф-кухар, яка пропрацювала більше 25 років сфері харчуванні системи освіти та двоє її помічників.

— Закуповуєте продукти харчування для їдальні Ви самі, чи їх Вам привозять?

— Безпосередньо я над цим працюю особисто. Маю перевірених роками поставщиків, з якими працюю вже довгий час. Замовлення вони привозять вчасно і в такій кількості, яка нам потрібна.

— А чи входять до вашого меню фрукти для дітей?

— Обов’язково, що входять. Адже фрукти – це невід’ємна частина раціонального повноцінного харчування. Ми закуповуємо фрукти, які вирощені на закарпатських землях – яблука, виноград, сливи, вишні, черешні та інші.

— А в зимовий період ви готуєте компоти із сухофруктів?

— Так готуємо! У зимовий період ми варимо компоти не тільки із сухофруктів, але й із замороженої свіжої садовини, котру ми заготовляємо ще в літку. Додам також ще й те, що у нас передбачений безкоштовний напій із шипшини. У період, коли насувається грип чи інші вірусно-респіраторні захворювання, за рахунок підприємства ми виставляємо на тарілку обов’язково шматочки лимончика, часнику та цибулі, які можуть безкоштовно брати до страви всі бажаючі, хто харчується в наших їдальнях. А щоби взяти до уваги бажання учнів, їхніх батьків та вчителів, у нас є спеціальний журнал, куди відвідувачі їдальні можуть записати свої побажання щодо харчування. Ми насамперед зосереджуємо свою увагу на учнях, але враховуємо й побажання батьків школярів, наших гостей та вчителів, і взагалі всіх тих, хто небайдужий до нашої школи.

— Бачу, що посуд вашого закладу відповідає його інтер’єру. Це Ваш задум?

— Хочу Вам сказати, що кожен підприємець, який хоче показати свій стиль роботи, робить щось своє, яке б запам’яталося людям. А наша їдальня нагадує рідну домівку, край, Батьківщину і облаштована вона у національному орнаменті. У ній є і рушники вишивані, і тин, і соняшники, які віддають людям тільки своє тепло. Тому, на мою думку, ми даруватимемо нашим відвідувачам та всім людям тільки тепло та затишок.

— Пані Маріє, а як Ви готувалися до відкриття їдалень у школах?

— Мушу Вам сказати, що я серйозно підготувалася до відкриття їдалень у школах. До прикладу, нещодавно я пройшла курси навчання по електрочастині на вул. Минайській, 16, в учбовому комбінаті. Проходження цих курсів є моїм свідомим вибором, адже я працюю з багатьма електричними приладами, обладнанням вже багато років. Але для того, щоб я свої знання покращила, навчила своїх підлеглих працювати з електричним обладнанням, яке з кожним роком оновлюється, я повинна була насамперед поглибити свої знання. Опісля закінчення курсів, наша група здавала екзамен. Його я здала успішно й отримала посвідчення та допуск до права надавати інструктаж на робочому місці по електрообладнанню своїм працівникам. Не можу не сказати й про те, що надзвичайно важливою є техніка безпеки на виробництві. Адже кухня – це гарячий цех, це джерело майже підвищеної небезпеки. Тому що тут і окріп, і струм 320-380 вольт. Над цим я добре попрацювала, підготувалася і вважаю, що ми уникнемо якихось небезпечних випадків відносно роботи нашого колективу.

—Маріє Михайлівно, який Ваш девіз та Ваше кредо?

— Гарне запитання Ви мені задали. А відповім на нього я Вам так: «Смачно, як у мами, затишно, як удома». А кредо моє по житті – зробити людям якомога більше добра. Я люблю дітей, сподіваюся, що вони мене також. Тому вважаю, що я знайшла себе в житті.

— А кому Ви б хотіли подякувати за допомогу у відкритті їдальні в ЗОШ №4?

— Перш за все хочу подякувати управлінню освіти міста Ужгорода, особисто міському голові Віктору Погорєлову, який довірив мені цю частину роботи та вклав багато зусиль для того, щоб ми мали змогу відкрити таку гарну, сучасну їдальню у цій школі.

Також я вдячна в/о директора школи Маргариті Михайлівні Герзанич, з якою ми щодня зранку до першої вечірньої зорі приводили до ладу приміщення школи, аби дітки могли харчуватися в чистій, гарній та затишній їдальні. Дякую також голові батьківського комітету школи, який допомагав і мені, і цьому навчальному закладу. Я маю надію, що все в нас буде добре, якщо ми й надалі співпрацюватимемо із такими хорошими та натхненними людьми.

— Розпочався новий навчальний рік. Щоб ви хотіли побажати школярам, їхнім батькам та педагогам, а також своєму колективу, з яким ви працюєте?

— Насамперед бажаю всім міцного здоров’я, великого щастя та мирного неба. А також - злагоди, любові, взаємопорозуміння, витримки, удачі та успіхів в роботі, а діткам у навчанні. Нехай мрії та задуми в кожного з нас обов’язково здійсняться. Всім бажаю Божої ласки, Божої благодаті та Божого благословення.

Щиро Вам дякую, пані Маріє за відверту розмову.

Т. Горянка, м.Ужгород

 

В Ужгороді відкрили нову словацьку школу в ЗОШ № 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.jpg

2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg


02 вересня 2011, 15:35
KARPATNEWS.in.ua — Усі Новини Ужгорода та Закарпаття



Схожі новини


Бустерні дози Pfizer та Moderna дають найкращий захист з усіх вакцин

За 11 місяців 2020 року закарпатські митники зафіксували понад дві тисячі порушень на кордоні

У НАН назвали кількість українців до кінця століття

В області виконали понад 500 тисяч щеплень від COVID-19

На Закарпатті 916 осіб з інвалідністю скористались послугами служби зайнятості з початку року

їїїїїїїї...

Наталія
02 вересня 2011, 16:45

Снікерс, Марс, Баунті, Спрайт, кола... - смачно як у мами)))

Прокоментуй новину


Обговорення тимчасво зупинено