Рубрика: Суспільство

12 травня

Вчені пояснили втрату нюху у хворих на COVID-19

foto

Білки, завдяки яким коронавірус проникає в організм, знайдені в клітинах порожнини носа

Вчені з Американського хімічного співтовариства пояснили незвичайний ранній симптом COVID-19 – повну або часткову втрату нюху. За їхніми словами, їм вдалося знайти в носових порожнинах мишей білки, які необхідні коронавірусу, щоб пробратися в організм, повідомляє "Популярная механика".

Вірус SARS-CoV-2 проникає в клітини живих істот через мембрани. На поверхні клітин є "двері" у вигляді ферменту TMPRSS2 і білка ACE2, який є рецептором білків коронавірусу. У ході нового дослідження вчені показали, що TMPRSS2 і ACE2 виробляються сустентакулярними клітинами порожнини носа, які переносять запахи з повітря в нейрони мозку.

Дослідники провели експерименти на мишах, в ході яких вивчали вироблення білків, які запускають коронавірус в клітини, залежно від віку тварини. Виявилося, що у старих мишей в носових клітинах було набагато більше TMPRSS2 і ACE2, ніж у молодих. Це може пояснити те, чому літні люди більш сприйнятливі до коронавірусу.

Надалі дослідники планують вивчити дію цих білків у людей. Крім того, вчені хочуть з'ясувати, чи можуть сустентакулярні клітини передавати коронавірус нейронам, поширюючи інфекцію в мозок.

За матеріалами DT.ua


12 травня 2020, 17:38
Karpatnews.in.ua — Новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України



Схожі новини


Від початку грудня вакцинувалося понад 25 тисяч закарпатців

Два автобусні маршрути в Ужгороді залишилися без перевізників

Відсторонення невакцинованих працівників - роз'яснення Фонду соцстрахування

Бустерні дози Pfizer та Moderna дають найкращий захист з усіх вакцин

За 11 місяців 2020 року закарпатські митники зафіксували понад дві тисячі порушень на кордоні

їїїїїїїї...

Прокоментуй новину


Обговорення тимчасво зупинено