Рубрика: Суспільство

08 травня

Як обрати мед?

foto

Мед бореться з мікробами, благотворно діє на серцевий м’яз, сприяє розширенню судин серця й покращує його кровопостачання. Словом, має безліч корисних властивостей

Як обрати мед? Розрізнити підробку замість натурального меду можна дуже легко. Чого тільки в мед не додають деякі махінатори: цукор, борошно, крохмаль і навіть крейду. Чи можна це перевірити? Так, можна.

Але зробити це тільки за однією ознакою – рідкий мед або густий – досить важко. Річ у тім, що через деякий час (залежно від сорту й умов зберігання) мед кристалізується. Тому краще купувати його відразу після відкачування із сот. У цей час у ньому міститься волога в межах 21%, що є нормою.

Іноді при тривалому зберіганні меду в банці добре видно два шари: внизу мед осів, а зверху – сиропоподібна маса. Це значить, що він не дозрів і містить підвищену кількість вологи. Повноцінним за смаком і поживностю є зрілий мед.

Візуальний аналіз якості свіжого меду можна провести просто на базарі. Для цього необхідно зачерпнути трохи меду ложкою при температурі близько 20°С, прокрутити її й подивитися, як він буде стікати.

Зрілий і якісний мед тягучий, він не капає з ложки, а намотується на неї тонкою і в’язкою стрічкою. А ще якість справжнього меду добре видно при переливанні в інший посуд. Струмінь меду при цьому повинен бути безперервним і утворювати складки. Крім цього, натуральний мед має бути повністю однорідним і за кольором, і за консистенцією. Якщо цівка меду розривається на крапельки, то він неякісний або, швидше за все, підроблений (цукровий). Такий мед для лікувальних цілей не годиться.

А в домашніх умовах якість меду можна легко перевірити різними способами. Візьміть трохи меду, влийте в нього дистильованої води й 4 – 5 крапель йоду. Якщо розчин посиніє, значить, у вашому меді присутні мука або крохмаль.

Якщо ж у 5 – 10-відсот­ковий розчин меду у воді додати ляпіс (продається в аптеках) і після цього випаде білий осад, то в меді розчинений цукор. А якщо в розчин додати кілька крапель оцтової есенції й він зашипить, виділяючи вуглекислий газ, то в меді міститься крейда.

Якщо ви розчините невелику кількість меду в гарячому молоці, а воно при цьому згорнеться, то це означає, що мед розведений цукровим сиропом. А якщо ви потримаєте ложку меду на вогні, то при цьому «цукровий» горить синім полум’ям, а натуральний не повинен горіти, а буде тільки поступово обвуглюватися.

А якщо вже вибирати мед за всіма правилами, то треба попросити в продавця лабораторний аналіз й знайти в ньому так зване диастазне число, за яким можна судити про якість меду. Чим вище це число, тим кращий мед. Якщо воно вище 20, то він хороший, якщо наближається до +30, то відмінний. Це і є справжній лікувальний мед.

Не можна лікуватися й так званим падевим медом. Від нормального він відрізняється тим, що зібраний бджолами не з квіток, а з відходів життєдіяльності попелиці та інших комах, яких буває багато в сирі сезони. Власники пасік зазвичай про це знають. І якщо вони чесні, то на продаж такий товар не виставляють.

Лікарі та бджолярі радять: «Починайте день із ложки меду, запиваючи його колодязною водою або водою з-під крана, відстояною за ніч».

Джерело: Новини Закарпаття


08 травня 2017, 21:59
Karpatnews.in.ua — Новини Ужгорода, Мукачева, Закарпаття та України



Схожі новини


До ТОП-10 природних чудес України потрапили три закарпатські

На Берегівщині поліція провела відпрацювання (ФОТО)

Учні Сімерської ЗОШ навчаються у пилюці та при 11 градусах тепла

Вчені знайшли планету з придатною для життя температурою

Через халатність чиновників управління соцзахисту Ужгородської міськради може залишитися без опалення

їїїїїїїї...

Прокоментуй новину